STARTERSWONING KOPEN, LASTIG VERHAAL?
04 september 2019 
2 min. leestijd

STARTERSWONING KOPEN, LASTIG VERHAAL?

Kopen van een starterswoning

Beste aankoopmakelaarDe afgelopen jaren is er veel veranderd voor starters op de woningmarkt waarmee een starterswoning kopen steeds lastiger is geworden. Ouders kunnen soms helpen maar wat als je ouders onvoldoende middelen hebben om je financieel bij te staan.

Studieschuld

Ook de regels met betrekking tot  het het krijgen van subsidie van de overheid om  een studie te volgen is niet meer gebruikelijk. Door het “nieuwe”  leenstelsel bouwen de studenten vaak een studieschuld op. Dit drukt negatief op de leencapaciteit bij het aanvragen van een hypotheek. Door die kunnen ze  veel minder lenen dan wat ze normaal zonder studieschulden konden lenen.

Zelf geld meebrengen om een huis te kopen

Tegenwoordig kun je maximaal 100% lenen, alles daarboven zul je zelf moeten betalen. Dan heb ik het over; overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, aankoopmakelaar en hypotheekkosten. Daarnaast moet je nog verhuizen, en dat kost ook geld. Zonder eigen geld kom je dus niet ver.

Schenking van je ouders

Door een schenking van bijvoorbeeld je ouders komt de vlag er vaak heel anders bij te hangen. Dat schept weer mogelijkheden maar pas op. De huizenprijzen zijn dermate gestegen dat je wel uit moet kijken dat je niet (later) alsnog in de problemen komt en onnodig geld weggooit.

Taxatiewaarde te laag

Indien je een hypotheek nodig hebt voor een appartement of huis klop je vaak aan  bij de bank. Die bankt eist in de meeste gevallen een gevalideerd taxatierapport. Valt de waarde in het taxatierapport lager uit dan de koopsom zul je het verschil zelf bij moeten betalen. Dit komt nog eens bovenop de kosten koper. Veel starters kunnen dit simpelweg niet betalen tenzij de ouders of iemand van de familie helpt. Ouders kunnen eventueel ook garant staan voor de koop in de  vorm van een garantiestelling. De hypotheekadviseur kan je hierover alles vertellen.

Hypotheekadvies

Wil jij weten wat voor jou de mogelijkheden als starter op de woningmarkt zijn? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen je eerlijk en onafhankelijk informeren over de mogelijkheden.Schakel als starter altijd een aankoopmakelaar in. Hij/zij zal je beschermen tegen onnodige en ongewenste fouten. Ook de hypotheekadviseur weet wat er in de markt speelt. Kies voor veilig kopen en laat je helpen door professionals die je eerlijk en onafhankelijk adviseren. Neem desnoods één van je ouders mee naar een hypotheek- en/of aankoopgesprek.

Klik hier voor een overzicht van de beste hypotheekadviseurs in jouw woonplaats.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor