Waar aan denken bij huis zelf verkopen?
02 januari 2021 
2 min. leestijd

Waar aan denken bij huis zelf verkopen?

Denk bij zelf huis verkopen aan.

Zelf je huis verkopen is een keuze en kan ook een goede keuze zijn om geld te besparen maar dan moet je het wel goed doen. Hieronder een aantal vragen, antwoorden en tips bij een huis zelf verkopen.

Onderhandelen

Ben je een goede onderhandelaar of is dit niet jouw ding? Denk hier goed over na want in de huidige markt kun je ook zomaar duizenden euro’s laten liggen die je denkt te besparen. Je zou kunnen overwegen dit uit te besteden. Onderaan deze pagina meer daarover.

Koopovereenkomst

In deze overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Denk hier niet te licht over want deze blijft ook geldig na de overdracht. Zorg ervoor dat duidelijk is wie de koopovereenkomst opstelt en wie daar de kosten voor draagt. In veel gevallen betaalt de verkoper de opmaak van de koopovereenkomst maar dit is geen verplichting. Soms worden de kosten door koper en verkoper gedeeld.

Informatieverstrekking

Vaak vullen verkopers een aantal lijsten in waarin informatie staat over de woning en hetgeen achterblijft en meegaat. Het is slim om de zogenaamde vragen- en roerende zakenlijst zo compleet mogelijk in te vullen en eventueel door een makelaar te laten controleren.

Geldigheid deal

De zogenaamde mondelinge deal heeft geen juridische status wanneer het om consumenten gaat. Zolang er niets is getekend sta je dus als koper of verkoper met lege handen wanneer de andere zich terugtrekt. Er moet namelijk een getekende overeenkomst liggen om rechten te kunnen ontlenen aan de deal. Besef dit goed en maak/laat zo snel mogelijk een koopovereenkomst opmaken en tekenen.

3 dagen bedenktijd

De wettelijke bedenktijd voor koper een consument zijnde is 3 dagen. Dat betekent dat de koper binnen die dagen zonder opgave van reden van de koop af kan zien ondanks dat er is getekend. Dan is inderdaad alle moeite voor niets geweest. De wettelijke bedenktijd begint 1 dag na het tekenen van de overeenkomst te lopen. Denk hierbij ook aan het weekend. Een weekend telt hierbij voor 1 dag.

Inschrijven in het kadaster

De koopovereenkomst ook wel koopakte genoemd kan worden ingeschreven in het kadaster. Dit is voor veel mensen niet duidelijk waarom dit nodig is/kan zijn. Vaak wordt gedacht dat de koopovereenkomst automatisch wordt ingeschreven en dat is niet zo. Dit moet worden vermeld in de koopovereenkomst. Ga voor meer informatie naar: https://nlverhuist.nl/koopovereenkomst-inschrijven-in-kadaster/

Leveringsakte

De koopovereenkomst wordt naar de notaris gestuurd en in behandeling genomen. Daar vindt ook de juridische levering plaats door middel van het tekenen van de akte van levering. Alleen een koopovereenkomst is dus niet voldoende om de woning op naam te krijgen. Daar is een notaris voor nodig. Ook de financiële afwikkeling vindt ook plaats via de notaris. Na het tekenen van deze akte en het inschrijven bij het kadaster van de akte van levering is de nieuwe eigenaar pas officieel eigenaar en staat de woning op zijn/haar naam.

Uitbesteden van werkzaamheden

Er kunnen allerlei redenen zijn om diensten uit te besteden of toch een makelaar in te schakelen voor de verkoop. Via NLVERHUIST kun je een makelaar inschakelen of diensten afnemen.

Product of dienst bestellen voor huis zelf verkopen >

> Bestel nu een fotograaf

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor