Waarom blijven de huizenprijzen stijgen?
25 maart 2021 
3 min. leestijd

Waarom blijven de huizenprijzen stijgen?

Het nieuws staat er vol van en er gaat geen week voorbij zonder dat de stijgende woningprijzen in de media aan bod komen. Maar hoe kan dat en wanneer komt daar verandering in.

Dit is een onderwerp die heel Nederland aangaat, zowel de huur- als koopsector zit in het slop. Het dalende aanbod zorgt ervoor dat er niet meer voor iedereen een huis beschikbaar is. Dat geldt helaas ook voor huurwoningen. Ook hier komen veel woningzoekers op af maar het aanbod is gering. Op sociale huurwoningen wordt als een gek gereageerd en je moet niet raar opkijken als honderden mensen op één woning reageren. En uiteindelijk kan maar één iemand of een gezin deze woning huren.

Waarom zo weinig aanbod?

Dat was een taak van de overheid maar door het falende woningbeleid zitten we nu met de gebakken peren. Gebrek aan visie en vooruitkijken is daar de oorzaak van. Toch heeft Nederland massaal voor een regering gekozen die dit op z’n geweten heeft. Eigen schuld, dikke bult zou je zeggen maar daar los je dit probleem niet mee op. In crisistijd is er grotendeels gestopt met bouwen. Omdat de woningmarkt een lange termijn is duurt het enkele jaren voordat je de gevolgen hiervan ondervindt. Daar hebben we nu mee te maken en komt er simpelweg gezegd op neer dat er veel te weinig is gebouwd.

Toestroom buitenlandse mensen

Door de toestroom van buitenlandse mensen neemt de behoefte aan meer woningen toe. Deze mensen moeten ook ergens wonen en dit heeft met name een enorm effect op de huurmarkt. Regeringspartijen staan over dit onderwerp lijnrecht tegenover elkaar maar ook dat heeft nog niet voor een structurele oplossing gezorgd.

Lage rente en overdrachtsbelasting

Door de lage rente konden steeds meer mensen een huis kopen. Daar is dan ook gretig gebruik van gemaakt. Ook jongeren konden met behulp van een starterslening een huis kopen. Recent heeft de regering de overdrachtsbelasting voor een grote groep afgeschaft waarmee werd gedacht dat hierdoor bijvoorbeeld starters makkelijker een woning konden kopen. Maar wanneer het aanbod er niet is heb je ook niets aan deze maatregel. Sterker nog, het afschaffen van de overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat potentiële kopers meer gaan bieden. Ze besparen 2% die ze kunnen gebruiken om meer te bieden en de kans om een woning te bemachtigen te vergroten. Deze maatregel heeft dus over het algemeen een averechts effect waardoor prijsstijgingen in stand blijven.

Tekort aan woningen

Hoe je het ook went of keert, er is een groot tekort op de huur- en koopmarkt. En het maakt eigenlijk niet uit welke stimulerende maatregelingen je bedenkt. Er zijn te veel mensen voor te weinig woningen. Dat moet door de overheid worden opgelost ander gaan de prijzen nog veel verder stijgen. Diverse banken hebben hun analyse voor de woningmarkt aangepast en hieruit blijkt dat zij er ook flink naast zaten. Ook het milieuprobleem doet deze tekorten alleen maar toenemen. Niemand had verwacht dat dit probleem door zou zetten. Er moet toch ooit een einde aan komen? Voorlopig blijven we nog wel even met stijgende woningprijzen zitten en is er nog geen licht aan het einde van de tunnel.

Wil jij gebruik maken van de overwaarde van je huis en ben je op zoek naar een hypotheekadviseur die je hierin onafhankelijk kan adviseren? Klik dan hieronder op de link.

Ga naar hypotheekadviseurs >>

> Hoeveel kan ik lenen?

Door corona is alles anders

Ook dit is een feit, er is nog nooit zoveel behoefte geweest aan wonen en de prijzen zijn de afgelopen 20 jaar nog nooit zo hard gestegen. Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen meer behoefte hebben aan ruimte en/of een tuin. De trek vanuit de grote steden naar het buitengebied neemt steeds grotere vormen aan. Het vele thuiswerken heeft de gebondenheid aan “dichtbij je werk” wonen veranderd. Online vergaderen en meetings bijwonen is aan de orde van de dag en werkgevers hebben hier steeds meer vertrouwen in. Het wonen in grote steden wordt zo langzamerhand onbetaalbaar en je komt als makelaar steeds meer mensen tegen die uit het westen naar het oosten willen verhuizen. Maar ook daar is het aanbod schaars.

Conclusie:

Het lage aanbod is de grote boosdoener. Alle andere regelingen kunnen prijzen doen stijgen maar de oorzaak ligt bij te weinig woningen. De regering maakt ruzie over de locaties zoals inbreiding (bouwen in de grote steden) of uitbreiding (bouwen buiten de grote steden) maar volgens mij zijn beiden nodig om de balans in de woningmarkt terug te krijgen. Dat zal overigens nog vele jaren duren waardoor we waarschijnlijk de komende jaren nog steeds te maken hebben met een te laag aanbod en stijgende woningprijzen.

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Energie en energielabel

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor