Wanneer ontvang ik het geld van de notaris?
24 januari 2021 
1 min. leestijd

Wanneer ontvang ik het geld van de notaris?

Geld van de notaris ontvangen.

Het geld van de notaris ontvang je binnen enkele dagen na het passeren (juridische levering) van je huis. Na ondertekening moet de notaris eerst nog controles uitvoeren voordat je het geld ontvangt.

Dit is een veel gestelde vraag, wanneer ontvang ik de centen van de notaris? De notaris boekt de gelden pas uit nadat alles is gecontroleerd. Hierbij moet je denken aan hypotheek en beslagen.

Een woning wordt geleverd zonder beslag of hypotheekinschrijving. Na de overdracht zal de notaris de stukken indienen bij het kadaster. Gebeurt dit voor circa 15:00 uur dan kan de notaris de inschrijving de volgende dag controleren. Passeert de woning later dan zit er 1 dag extra tussen.

Geen inschrijvingen zoals beslag of hypotheek.

Blijkt na inschrijving in het kadaster dat er geen beslag, hypotheek of andere inschrijvingen op het verkochte liggen zal de notaris overgaan tot het uitboeken van de gelden. Dit kan op dezelfde dag dan wanneer de controle plaats heeft gevonden maar ook 1 of 2 dagen later. Dat ligt natuurlijk ook aan de agenda van de notaris. Over het algemeen zijn notarissen vrij snel met het overmaken van het geld.

Weekend of feestdagen

Wanneer je woning op vrijdag passeert duurt het vaak iets langer omdat het weekend ertussen zit. Dat geldt ook voor feestdagen. Je ziet vaak dat rond Kerst- en Oud en Nieuw het iets langer duurt. Dat kan ook een voordeel hebben omdat de peildatum voor de belastingdienst 1 januari is. Denk hierbij aan vermogensbelasting.

Nota van afrekening

Op de nota van afrekening staat ook vaak het aantal dagen waarvoor rente wordt berekend. Controleer dit goed en mocht je hierover vragen hebben kun je de notaris rechtstreeks benaderen.

Kortom, wanneer je woning bij de notaris passeert en er geld overblijft wil je dat graag zo snel mogelijk ontvangen. Het is belangrijk om voor- of tijdens de overdracht de opgegeven bankrekening te controleren. Ik heb ooit meegemaakt dat hierin iets misging en de getallen verkeerd zijn overgenomen. Het kost dan ook weer tijd en geld om het geld waar je recht op hebt terug te halen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Huis verkopen en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor