Wanneer ontvang ik de stukken van de notaris?
05 april 2021 
2 min. leestijd

Wanneer ontvang ik de stukken van de notaris?

Uiterlijk een aantal dagen voor de juridische overdracht ontvang je de stukken van de notaris. Dit is ervoor bedoeld dat je de stukken zoals concept akte van levering en de nota van afrekening kan controleren.

Na de mondelinge deal

Wanneer de mondelinge deal is gesloten maakt de makelaar of notaris de koopovereenkomst op. Deze koopovereenkomst wordt na controle door partijen getekend. De koopovereenkomst met bijbehorende stukken gaan naar de notaris. Die worden verwerkt en de concept akte van levering wordt opgemaakt.

Nota van afrekening kan…

Ook de nota van afrekening wordt gemaakt wanneer alle gegevens binnen zijn. In de praktijk wil het nog wel eens voorkomen dat de nota van afrekening, ook wel nota van aflossing (voor verkopers) genoemd later komt dan de akte van levering. Heb je 3 dagen voor de overdracht niets ontvangen? Neem dan even contact op met betreffende notaris.

Tip: Bekijk ook artikel: Meest gestelde vragen huis kopen en verkopen

Nota’s van afgenomen diensten

In veel gevallen worden de nota van verkoopmakelaar, courtage genoemd en de nota van de aankoopmakelaar naar de notaris verzonden. Deze worden dan verrekend op de eindafrekening. Ook de vergoedingen voor hypotheekadviseur en taxateur komen vaak op de afrekening te staan.

Nota van afrekening verkoper

Op de nota van afrekening van verkoper staan natuurlijk andere gegevens op dan bij de koper. De koper betaalt in de meeste gevallen de kosten koper maar de doorhaling van de hypotheek bij het kadaster, en verrekeningen die voor verkoper zijn bestemd worden op de nota van verkoper vermeld.

Controleer die goed vóór de juridische overdracht. Het tegoed wordt door de notaris binnen enkele dagen na overdracht overgemaakt. Een tekort moet vóór de overdracht bij de notaris op de rekening staan. Controleer altijd goed je opgegeven bankrekeningnummer voordat de notaris geld overmaakt.

Nota van afrekening koper

Op de nota van afrekening staan de gegevens van koper en de betalingen dien worden gedaan. Denk hierbij aan hypotheekadviseur, aankoopmakelaar, taxateur en overdrachtsbelasting. Ook de vergoeding aan de geldverstrekker en de notaris komen hierop te staan. Ook de kadasterkosten en gedeeltelijk de verrekeningen gemeentelijke lasten worden hierop vermeld. Ook voor de koper geldt dat de eindafrekening goed moet worden gecontroleerd en een eventueel tekort vóór de overdacht bij de notaris binnen moet zijn.

Ik ben het niet eens met de inhoud van de stukken

Het kan voorkomen dat koper en/of verkoper het niet eens zijn met de inhoud van de stukken. Raadpleeg de notaris en wacht hier niet mee tot de overdracht. De concept akte of nota van afrekening kan eventueel worden aangepast indien blijkt dat er iets niet juist is. Wanneer je wacht tot de overdracht zorgt dat voor vertraging. De notaris plant de afspraken vaak achter elkaar en zit er niet op te wachten dat dit onnodig uitloopt. Ook voor vragen over de afrekening kun je gewoon contact opnemen met de notaris.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor