Wanneer moet ik de makelaar betalen?
21 januari 2021 
2 min. leestijd

Wanneer moet ik de makelaar betalen?

De makelaar betalen.

De makelaar werkt natuurlijk niet voor niets en uiteindelijk zal er door de verkoper een vergoeding betaald moeten worden. Het is voor de consument niet altijd duidelijk wanneer je de factuur ontvangt en wanneer je moet betalen. Hieronder meer informatie over het moment wanneer je de makelaar moet betalen.

De vergoeding aan de makelaar, ook wel makelaarskosten of courtage genoemd bestaat vaak uit een aantal onderdelen tenzij je een all-in deal met de makelaar sluit. Afhankelijk van hetgeen je afspreekt zit hier ook een betaalmoment aan vast.

Courtage

De courtage of makelaarsvergoeding wordt in de meeste gevallen via de notaris betaald. Nadat de koopovereenkomst is getekend en de financiering van de kopers rond is volgt er een moment van juridische overdracht bij de notaris. Meestal stuurt de makelaar de factuur samen met de getekende koopovereenkomst naar de notaris. Die factuur wordt dan verrekend via de nota van afrekening. De notaris stort dan de courtage op de rekening van de makelaar. Dat gebeurt enkele dagen na de overdracht. Het kan ook zijn dat er andere afspraken zijn gemaakt. Let dus goed op wat je met de makelaar afspreekt.

Vast bedrag of percentage

De courtage kan bestaan uit een vast bedrag of percentage. Bij een vast bedrag weet je als verkoper precies waar je aan toe bent. Bij een percentage wordt een percentage van de koopsom berekend. Die betaal je in de meeste gevallen via de notaris. Hoe duurder je huis des te meer je betaalt. Bij een vast bedrag willen er nog wel eens andere afspraken worden gemaakt.

Prestatiebeloning

Omdat de woningmarkt af en toe niet meer te stuiten is zijn er makelaars die een huis verkopen op basis van prestatiebeloning. Hierbij kun je denken aan een vraagprijs waarbij alles boven een bepaalt bedrag naar afspraak tussen opdrachtgever en makelaar wordt verdeeld. Schat dus goed in wat hiervan het voordeel voor jou als consument is en voor welk bedrag de woning in de markt wordt gezet.

Opstartkosten

Deze kosten worden gebruikt voor media- en promotiekosten. De foto- en/of videograaf, de tekst en de online plaatsingen worden hierbij doorberekend aan de verkoper. Afhankelijk van de makelaar moeten deze kosten vooraf betaald worden. Dat is niet bij alle makelaars het geval. Vraag dus altijd wat je vooraf moet betalen en houd daar rekening mee. De makelaar maakt deze kosten ook en zal die meestal doorberekenen.

Extra kosten

Je kan het zo gek niet bedenken maar ook makelaars zijn creatief en berekenen soms extra kosten. Ik heb wel eens gezien dat een makelaar 15 euro berekende voor een Facebook plaatsing. Hiervoor geldt ook dat je van tevoren helder moet hebben wat je moet betalen en wanneer je dat moet betalen. Snap je het niet? Vraag het dan!

Kortom een makelaar kan verschillende kosten berekenen en hier verschillende benamingen aan geven. Kort gezegd zijn er vaak de opstartkosten, al dan niet vooruitbetalen. En de courtage, makelaarsvergoeding. Hierbij geldt dat de courtage vaak via de notaris wordt verrekend en de opstartkosten vooraf worden betaald.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor