Wat zijn de veranderingen op de huizenmarkt in 2022?
28 oktober 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Wat zijn de veranderingen op de huizenmarkt in 2022?

Huizenmarkt in 2022.

Laten we ermee beginnen dat 2022 wat betreft huizenaanbod waarschijnlijk niet beter zal zijn dan 2021. Het woningtekort los je ook niet in een paar maanden op maar actie is vereist. Er wordt wel nieuw gebouwd maar dat is voorlopig nog veel te weinig. Ook de stimulerende maatregelen stuwen de woningprijzen nog steeds op. In 2022 wordt hier in kleine mate iets aan gedaan.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omhoog

Wanneer je een hypotheek afsluit is er de mogelijkheid om deze onder voorwaarden met NHG af te sluiten. Ik vergelijk NHG wel eens met een verzekering. Bij scheiding of gedwongen verkoop kun je hierop, wederom onder voorwaarden, een beroep op doen wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten. Die grens is in 2021 nog € 325.000, – maar gaat in 2022 naar € 355.000, –

De energierekening

De bedoeling is dat de belasting op gas zou stijgen, en de belasting op elektriciteit zou gaan dalen maar met de huidige energiecrisis is het nog maar de vraag hoe zich dit gaat ontwikkelen. Per 1 januari 2022 lopen veel energiecontracten af, of worden flexibele contracten opnieuw berekend. Ook wanneer de belasting op gas zou dalen zal er voor veel huishoudens nog steeds een stijging in de kosten voor gas te zien zijn. En dat kan flink oplopen. De overheid wil hiervoor een tegemoetkoming en om dit simpel en snel te kunnen regelen wordt elk huishouden in Nederland gecompenseerd. Dit tot ergernis van veel partijen omdat hiermee ook mensen worden gecompenseerd die het eigenlijk niet nodig hebben.

Subsidie op de hybride waterpomp

De overheid investeert flink in de subsidie van de hybride warmtepomp. Dit is voor veel huishoudens een prima oplossing om mee te helpen aan besparing en het milieu. Dit verwarmingssysteem is hybride waarbij de Cv-ketel pas wordt ingeschakeld wanneer de warmtepomp niet voldoende levert. Huishoudens kunnen een tegemoetkoming van € 1000,- tot 2000,- aanvragen.

Nationaal isolatieprogramma

Door de (verwachte) hoge gasprijzen zijn eigenaren maar ook huurders aan het isoleren geslagen. Met een paar kleine aanpassingen kun je al redelijk wat geld besparen. Het kabinet start met een nationaal isolatieprogramma en investeert hierin ruim 500 miljoen euro. Doelstelling hiervan is dat ongeveer 20% meer woningen (zowel huur- als koop) worden (na-) geïsoleerd.

Daling eigenwoningforfait

De vermogensopbouw in een woning is belast. Bij de belastingaangifte wordt hiervoor een bedrag bij het belastbare inkomen opgeteld. Dit is het eigenwoningforfait. In 2020 daalt deze van 0,5% naar 0,45% voor woningen tot € 1.110.000, -.

Private leaseauto

Het contractbedrag van een leaseauto wordt gezien als een schuld. Nu wordt hiervan 65% meegenomen om het maximale hypotheekbedrag te berekenen. In 2020 zal deze berekening naar 100% gaan waarbij dus het totale bedrag wordt meegenomen om de maximale hypotheek te berekenen.

Aftrek hypotheekrente

Er is al jaren sprake van discussie over de hypotheekrenteaftrek die een doorn in het oog is van veel partijen. In 2022 vindt een verdere verlaging plaats waarbij mensen met een jaarinkomen van € 69.398, – nog maar 40% kunnen aftrekken. Dat was 43%, de verlaging wordt hierdoor met 3% doorgezet en zal de komende jaren waarschijnlijk nog verder dalen.

Conclusie

Minder hypotheekaftrek, daling woningforfait en investeren in duurzaamheid moet de boventoon gaan voeren. Of dit allemaal leidt tot de doelen die zijn gesteld is nog maar de vraag.

Huis verkopen?

Bied je huis nu kosteloos en zonder verplichting(en) aan op onze website. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor