Wat is het verschil tussen bruto en netto maandlasten?
12 september 2019 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen bruto en netto maandlasten?

Verschil tussen netto en bruto maandlasten.

Beste hypotheekadviseurDoor de lage hypotheekrente is het fiscaal voordeel voor huizenbezitters een stuk kleiner geworden dan jaren geleden. Daarnaast moet er verplicht worden afgelost wat de hypotheekschuld en daarmee het fiscaal voordeel kleiner wordt. Het fiscaal voordeel is dus de afgelopen jaren relatief klein geworden. Ik kan me nog herinneren dat ik ooit 9,2% rente moest betalen en 8% rente op de spaarrekening kreeg. Die tijden zijn toch echt voorbij.

Bruto hypotheeklast

De bruto hypotheeklast is het bedrag wat je bruto betaalt, dus het bedrag dat je elke maand overmaakt naar de geldverstrekker of  bank. Hierbij wordt de hypotheekrente, de aflossing of de kapitaalopbouw bij elkaar opgeteld. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar maar het eigenwoningforfait is een bijtelling op je inkomen.

Verschil tussen bruto en netto maandlasten

Voor het berekenen van het fiscaal voordeel, heb je de betaalde hypotheekrente in één jaar nodig. De eigenwoningforfait kun je ook zelf berekenen. De bijtelling is namelijk een percentage van de WOZ-waarde. Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een bijtelling van 0,5% over de WOZ-waarde.

Fiscaal voordeel zelf berekenen

Het fiscaal voordeel kun je zelf berekenen door de bijtelling af te trekken van de betaalde hypotheekrente. Het bedrag wat dan overblijft kun je van het bruto inkomen aftrekken.

Voorbeeldberekening

  • Huis gekocht met WOZ  waarde van € 250.000,-
  • Hypotheekrente in 1 jaar  € 7000,-
  • Bijtelling over de WOZ waarde 0,5%

Wat is de aftrekpost?

  • Hypotheekrente = € 7000,-
  • 0,5% van 250.000  = € 1250,-
  • € 7000,- min € 1250,- = € 5750,-

Je mag dus € 5750,- van je bruto inkomen aftrekken.

Hoeveel geld krijg je terug van de Belastingdienst?

De aftrekpost kun je van het bruto inkomen aftrekken. Het voordeel is dat je over dat deel van het inkomen geen belasting betaalt. Je krijgt eigenlijk een korting op de verschuldigde inkomstenbelasting. Het voordeel is afhankelijk van het belastingtarief dat je betaalt over de top van het inkomen. Met een inkomen tot ruim 68.000 euro per jaar, bedraagt het fiscaal voordeel 38,1 procent. Met een hoog inkomen zit je in de hoogste belastingschijf. Het tarief bedraagt 51,75 procent, maar dat is niet het fiscaal voordeel. Voor 2019 is het voordeel voor de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 49 procent.

Uitgaande van een inkomen tot 68.000 euro krijg je in voorgaand voorbeeld terug van de Belastingdienst: € 5750,- euro x 38,1% = € 2190,- (afgerond). Wil  jij meer informatie over hypotheken en/of belastingvoordeel voor je woning? Praat dan eens met één van de hypotheekadviseurs die op dit  platform te vinden zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor