Wat doet een taxateur?
07 november 2019 
3 min. leestijd

Wat doet een taxateur?

De rol van de taxateur

De rol van taxateurs staan onder druk door de komst van modelmatige waarderingen. Met de veranderende markt en taxatie regels moet de taxateur rekening houden, maar ook de explosie op de woningmarkt doen de wenkbrauwen van taxateurs soms fronzen. De taxateur als specialist zal hier ook z’n “nieuwe” weg in moeten vinden. Daarnaast moet de meerwaarde van een taxateur blijken uit de informatie en kwaliteit die hij verstrekt en levert. Zo wordt een taxateur naast een expert op het gebied van taxeren steeds meer gezien als adviseur. Ook hierbij komt energie en duurzaamheid om de hoek kijken.

Doel van de taxatie

Zorg ervoor dat het doel van de taxatie helder is zodat je dit de taxateur kunt meedelen. Is dat nog niet helder vraag dan advies aan de taxateur om zo gezamenlijk tot het doel te komen. In de meeste gevallen gaat het om een taxatie voor een hypotheekaanvraag of – oversluiting.

Voorbereiding

De taxateur bereidt zich voor en doet vaak eerst onderzoek naar juridische aspecten. Ook wordt het kadaster geraadpleegd en worden er online gegevens verzameld. Wanneer de woning nog online staat zal de taxateur ook deze informatie bekijken en analyseren.

Opdrachtvoorwaarden

Voordat de taxatie plaatsvindt wordt de opdracht ingevoerd in de uitwerk software. Hierin bevinden zich standaard op de opdrachtvoorwaarden. De taxateur vult hier alle gegevens in zoals opnamedatum en het afgesproken tarief. De opdrachtgever (klant) kan/moet hiervoor akkoord geven. Dat kan gewoon digitaal. De opdrachtgever wordt automatisch op de hoogte gehouden van de vorderingen en ontvangt een melding wanneer het rapport klaar is. Het taxatierapport kan voor eigen archief worden gedownload.

De afspraak

Tijdens de afspraak worden er foto’s gemaakt en wordt de woning opgenomen en opgemeten. De taxateur doet een ronde door de woning en kijkt naar allerlei zaken die de waarde kunnen beïnvloeden. Tijdens de ronde kunnen er door de taxateur vragen worden gesteld waar je natuurlijk eerlijk antwoord op moet geven. Zelf gebruik ik een checklist die ik samen met de eigenaar of diens makelaar aan het einde van de afspraak nog even doorneem. Zo wordt er niets vergeten.

Uitwerken van het taxatierapport

Nadat de taxateur alle gegevens heeft verzameld en aantekeningen heeft gemaakt wordt de taxatie uitgewerkt. Dat gebeurt tegenwoordig in de meeste gevallen online. Alle gegevens worden ingevoerd en diverse onderdelen uitgediept. De waarde wordt berekend en het rapport ter controle ingediend bij het validatie-instituut zoals NWWI. Veel opdrachtgevers denken dat een taxatie snel  is verdiend maar het uitwerken kost tegenwoordig veel  tijd. Daarom zijn de taxatie tarieven de laatste jaren gestegen.

Controle van het rapport

NWWI controleert de taxatie en geeft indien nodig verbetervoorstellen door aan de taxateur. Deze punten worden door de taxateur aangepast of nader verklaart. Daarna wordt het rapport opnieuw gereedgemeld. Wederom volgt controle door NWWI en wanneer alles akkoord is krijgt de taxateur een code om het rapport digitaal te ondertekenen.

Routing van het rapport

Het taxatierapport vindt automatisch z’n weg naar de geldverstrekker indien deze is ingevoerd. De geldverstrekker accepteert in de meeste gevallen alleen een rapport wat rechtstreeks en zonder tussenkomst vanuit het NWWI komt. Zelf het rapport opslaan en aan de geldverstrekker mailen wordt dus in de meeste gevallen niet geaccepteerd. Hiermee wordt fraude voorkomen en kan het rapport niet tussentijds worden aangepast. De taxateur kan ook een fysiek rapport aan de opdrachtgever ter hand stellen maar in de meeste gevallen gaat tegenwoordig alles digitaal.

Taxateur en/of taxatierapport nodig?

Via NLVERHUIST vind je makkelijk  en snel een gecertificeerde en betrouwbare taxateur. Wordt er in jouw regio geen taxateur aangeboden? Stuur ons dan even een bericht en wij zoeken voor jou een geschikte taxateur. Ga naar overzicht taxateurs >>

Conclusie:

Even snel de woning opnemen en een taxatierapport verstrekken zoals het vroeger ging is allang verleden tijd. De taxateur is gehouden aan strenge regels en verscherpt toezicht om de kwaliteit hoog te houden en continu te verbeteren. Daarnaast wordt de taxateur jaarlijks onderworpen aan Permanente Educatie en bijscholing om eveneens de standaard hoog te houden. Bekijk  ook het artikel: Tarieven van taxatierapporten explosief gestegen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor