No Cure, No Pay Makelaar.
Een No Cure No Pay makelaar is een makelaar die werkt op basis van No Cure, No Pay. Kort gezegd; Geen resultaat is geen kosten! Hierbij neemt de makelaar het risico dat er geen koop en verkoop tot stand komt en niets heeft verdiend. Toch klopt dit niet altijd.
Makelaars berekenen verschillende kosten zie ook het artikel:
Hierbij moet je denken aan courtage en opstartkosten. De courtage wordt betaald via de notaris en de opstartkosten veelal vooraf. Op basis van No Cure, No Pay zou dit betekenen dat de verkoopmakelaar ook het risico neemt voor de opstartkosten maar dat is vaak niet het geval.
De No Cure, No Pay geldt meestal alleen voor de courtage, dat is de vergoeding voor de werkzaamheden van de makelaar. De opstartkosten bestaan uit media en promotie. Die moeten vaak alsnog betaald worden mocht de woning worden ingetrokken. Let daarop wanneer je met een No Cure, No Pay makelaar in zee gaat.
Intrekkingskosten
Wanneer er intrekkingskosten worden berekend kunnen we niet meer spreken van No Cure, No Pay. Intrekkingskosten zijn de kosten die je moet betalen wanneer je de opdracht intrekt. Let erop dat er vaak een minimale termijn is opgenomen in de bemiddelingsovereenkomst. Dat is ook logisch want wanneer je de opdracht na een maand in wilt trekken heeft de makelaar kosten gemaakt. Hij/zij heeft dan onvoldoende tijd gekregen om de opdracht tot verkoop tot een succes te maken.
Leg afspraken vast
Duidelijke afspraken waarin tijd, geld en de manier van intrekken wordt vastgelegd in de opdracht tot dienstverlening (bemiddelingsovereenkomst) voorkomen problemen achteraf. De makelaar moet tijd en energie in de opdracht stoppen en moet wel voldoende kansen krijgen op het huis goed te kunnen verkopen. Leg ook vast of, en hoeveel er aan opstartkosten betaald moet worden en wanneer de verkoper die moet betalen. Duidelijkheid en vastleggen van de afspraken is hierbij het kernpunt.
Makelaars vergelijken
Als verkoper ga je vaak verschillende makelaars vergelijken. Zorg ervoor dat je geen appels met peren vergelijkt en maak desnoods een lijstje waarop je de voor- en nadelen schetst. Kies niet altijd voor het goedkoopste want kwaliteit kan je juist veel meer opleveren dan een paar honderd euro aan opstartkosten. Wij jij kosteloos je huis online aanbieden? Dat kan (naast de makelaar) ook via NLVERHUIST. Klik hier voor meer informatie >>.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar