Wat is het voordeel van een hogere WOZ-waarde?
05 februari 2021 
2 min. leestijd

Wat is het voordeel van een hogere WOZ-waarde?

Voordeel hogere WOZ-waarde.

Het enige voordeel van een hogere WOZ-waarde is waarschijnlijk een hogere koopsom bij verkoop omdat woningzoekers hiernaar kijken maar verder heeft het alleen maar nadelen.

De WOZ-waarde is al jaren een doorn in het oog van menig huizenbezitter en zeker ook van makelaars. Verkopers laten zich soms leiden door de WOZ-waarde waardoor makelaars uit moeten leggen wat de werkelijke waarde van de WOZ-waarde is.

Gemeentelijke belastingen

De gemeente hangt belastingen op aan deze waarde maar deze loopt al jaren achter op de marktwaarde. Vooral bij de snel stijgende woningprijzen blijft de WOZ-waarde ver achter. De WOZ-waarde is tegenwoordig openbaar en iedereen kan inzien wat de gemeente voor waarde heeft toegekend aan de woning. Dit geldt voor verkopers maar ook zeker voor kopers. Sommige kopers raadplegen deze waarde voordat ze een bod uitbrengen. Wanneer er een te groot verschil zit tussen deze WOZ-waarde, vraagprijs en het bod wat je uit zou willen brengen kan de twijfel toeslaan. Waarom is de WOZ-waarde zoveel lager dan de vraagprijs is een vraag die vaak wordt gesteld.

Rekenmethode

Sommigen hangen er complete rekensommen aan op met gemiddelde percentages over verschillende straten en wijken. Daarna komen ze tot de conclusie dat de woning op basis van hetgeen ze hebben berekend een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Hier kun je niets mee want voor hetzelfde type woning, met vergelijkbare oppervlaktes en zelfs in dezelfde straat, worden verschillende WOZ-waardes afgegeven.

Voordeel?

Het voordeel van een hogere WOZ-waarde ligt in het feit dat kopers hiernaar kijken en daar zelf een oordeel over hebben. Een hogere WOZ-waarde zou dus een hogere vraagprijs rechtvaardigen. Klinkklare onzin naar mijn mening maar bij een huis verkopen kan dit een klein voordeel opleveren. Verder heeft het alleen maar nadelen want uiteindelijk betaal je dan ook (veel) meer aan belastingen.

Doe onderzoek naar…

Laat je dus niet leiden door de WOZ-waarde bij een huis kopen maar ook niet als je gaat verkopen. Goed onderzoek naar de werkelijke waarde door middel van recente verkooptransacties is veel belangrijker. Dat is waar jij je op moet richten om een goede vergelijking te maken. Vroeger werd nogal eens de WOZ-waarde opgenomen in een taxatierapport maar dat gebeurt al jaren niet meer, tenzij je een taxatierapport moet uitbrengen waarin daar expliciet naar wordt gevraagd.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor