Waarom is de WOZ-waarde lager dan de vraagprijs?
24 september 2019 
3 min. leestijd

Waarom is de WOZ-waarde lager dan de vraagprijs?

WOZ-waarde is vaak lager dan de vraagprijs!

De WOZ-waarde loopt een jaar achter waardoor er in deze booming woningmarkt een enorm verschil kan ontstaan. Daarnaast is het aanbod zo laag dat kopers bereid zijn enorme bedragen te betalen voor een huis. Het verschil tussen de koopsom en de WOZ-waarde wordt hierdoor steeds groter.

Gemeente

De WOZ-waarde wordt door de gemeente toegekend aan jouw woning. Dit gaat op basis van transacties van een jaar eerder. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt op basis van oppervlaktes en inhoud. De gemeente houdt geen rekening met verbeteringen of zelfs bodemverontreiniging. Zelfs nagenoeg twee dezelfde woningen in dezelfde straat of buurt kunnen onderling grote verschillen in WOZ-waarde vertonen.

Taxatieverslag WOZ

Via het digitale loket kun je het taxatieverslag opvragen en controleren. Op het taxatieverslag vind je de volgende gegevens:

  • adres,
  • WOZ-waarde,
  • bouwjaar,
  • kaveloppervlakte,
  • inhoud,
  • verkoopcijfers van vergelijkbare woningen,
  • WOZ-waarden van vergelijkbare woningen.

WOZ-waarde lager dan vraagprijs

Het is een combinatie van verouderde transactiecijfers met een stijgende woningmarkt waardoor de vraagprijzen meestal een stuk hoger zijn. Ik heb wel bedragen gezien die meer dan een ton hoger lagen. De makelaar wordt vaak uitgenodigd voor een waardebepaling. Zo’n waardebepaling wordt gedaan op basis van een vergelijkingsonderzoek met recent verkochtte woningen. Die worden weer geïndexeerd naar nu. Met een beetje plussen en minnen komt de makelaar tot een advieswaarde. De vernieuwde badkamer of nieuwe luxe keuken wordt meegenomen in de berekening.

Mening van de verkoper telt

Daarnaast heeft de verkoper zelf ook een mening en denk er vaak meer uit te kunnen halen in een verkopersmarkt. Tussen de gedachte van de makelaar en de verkoper zit ook vaak al enig verschil. De makelaar gaat soms mee met z’n potentiële klant om de opdracht binnen te halen. De vraagprijs is dan misschien al niet eens meer realistisch maar kopers betalen soms graag teveel om een huis te bemachtigen. Hiermee wordt het verschil in waarde steeds groter.

Hoe betrouwbaar is de WOZ-waarde?

Dat is een vraag die lastig is te beantwoorden. Naar mijn mening wijkt die in de meeste gevallen teveel af van de werkelijke waarde. Er zijn tegenwoordig enorm veel systemen die op een paar procent nauwkeurig de waarde kunnen bepalen. Waarom blijft de WOZ-waarde dan zoveel achter? Dat komt omdat de peildatum niet is afgestemd op de huidige tijd waardoor de WOZ-waarde meer lijkt op een ruwe schatting.

Taxatie aanvragen

Wil jij de werkelijke marktwaarde van jouw huis weten? Vraag dan een taxatie aan van een erkende taxateur. Deze taxateur neemt jouw woning op en neemt alle voor- en nadelen maar ook bijzondere omstandigheden mee in zijn berekening. Hierbij hoort ook de nieuwe badkamer of keuken. Daarnaast wordt er steeds meer ingezoomd op duurzaamheid.

Voordeel lage WOZ-waarde

Gemeentes gebruiken de WOZ-waarde voor belastingen en heffingen. Doordat de WOZ-waarde lager is betaal je ook minder.

Nadeel lage WOZ-waarde

Dit geldt vooral bij een huis verkopen. De koper kan de WOZ-waarde in de meeste gevallen simpel inzien. Een te groot verschil kan de geïnteresseerde doen besluiten niet te komen kijken. In de praktijk loopt dit niet zo’n vaart want de meeste mensen zijn van dit verschijnsel wel op de hoogte. Heel af en toe kom je iemand tegen die hier wel veel waarde aan hecht en een woning met een te groot verschil niet zal kopen

Conclusie:

Zoals ik het omschrijf kun je aan de WOZ-waarde alleen niet een groot waardeoordeel hangen. Dat zou je ook niet moeten doen. Daarvoor is veel meer nodig dan een taxatieverslag alleen. Zoek je een woning en wil je weten of de waarde realistisch is? Schakel dan een aankoopmakelaar in die je precies kan vertellen hoe dit zit. Wanneer je later een taxateur voor de financiering inschakelt zal je zien dat de waarde die de aankoopmakelaar aangeeft niet veel af zal wijken van de taxateur. De marktwaarde staat los van hetgeen jij bereid bent te betalen. Maar wanneer je de werkelijke waarde niet weet, weet je ook niet wat je teveel betaalt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en taxatierapport

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor