Bieden op een huis
Overbieden is de norm maar de regionale verschillen zijn groot. Hier is dus geen standaard antwoord op te geven. Bij 1 op de 20 woningen wordt er meer dan 10% boven de vraagprijs geboden volgens het CBS maar dit percentage loopt steeds meer op. De huizenprijzen zijn (juli 2021) ten opzichte van vorig jaar (juli 2020) met gemiddeld 20% gestegen. Ook hierbij kunnen de regionale verschillen groot zijn. Schakel een aankoopmakelaar in voor actuele en lokale informatie.
Waarom wordt er zoveel overboden?
De woningmarkt staat op z’n kop. Het aanbod is extreem laag en de vraag enorm. Makelaars worden soms gek van het aantal aanvragen voor bezichtigingen. Sommige mensen zijn wanhopig op zoek naar een huis maar het aanbod koopwoningen droogt langzaam op. Er zijn meerdere redenen voor de huidige woningmarkt. Zo zijn de lage rente, een tekort aan woningen, de hypotheekrenteaftrek en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting aanjagers van de woningmarkt. Daarnaast is er sinds de crisis in 2008 te weinig gebouwd. Deze factoren hebben allemaal invloed op de prijsstijgingen van huizen.
Hoe maak ik nog kans op een woning?
Verbreed je zoektocht en ga ook buiten de grote steden kijken. Wees minder kritisch en overweeg een opknap- of klushuis. Wees bereid om (flink) te overbieden wanneer jij je droomhuis hebt gevonden. Investeer je spaargeld en vraag advies aan de lokale aankoopmakelaar. Wees wel beducht op ondoordachte keuzes en laat je niet gek maken.
Bereid je goed voor
Zorg dat je mogelijkheden helder zijn en denk na over een eventuele bouwkundige keuring. Dat hoeft niet een voorwaarde te zijn maar is wel belangrijk om over na te denken welke risico’s je kan/wilt nemen. Het gaat om veel geld dus lees je goed in. Raadpleeg een hypotheekadviseur die het financiële plaatje inzichtelijk maakt. Ben je doorstromer en valt er nog een huis te verkopen, vraag dan een gratis waardebepaling aan. Ga actief op zoek en schrijf je als woningzoeker bij makelaars in. Niet alle woningen komen online dus daar ligt nog een (kleine) kans. Ook op Social Media worden woningen vaak als preview aangeboden voordat ze online komen. Wees hier bedacht op en blijf scherp.
Wat is een huis waard?
Bij een huis verkopen of een huis kopen wil je graag de geschatte waarde weten. Hier kun je een gratis woningwaarderapport opvragen van de geschatte waarde van een huis. Dit is een indicatieve berekening waar je geen rechten aan kan ontlenen maar geeft je alleen richting aan de waarde. Modernisering en staat van onderhoud kunnen een groot verschil in waarde geven. Raadpleeg daarom altijd eerst de expert voordat je een bod doet.
> Of ontvang gratis waarderapport
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie