Rookmelders in 2022 verplicht
06 oktober 2021 
2 min. leestijd

Rookmelders in 2022 verplicht

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op elke woonverdieping verplicht in Nederland. Ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet een rookmelder geïnstalleerd worden. Dat geldt ook voor huurhuizen.

Meer thuiswerken is meer branden

Thuiswerken zorgt voor meer brand. Mensen zijn daardoor meer thuis wat dus blijkbaar voor meer brand zorgt. De hoofdoorzaak is nog steeds de menselijke fouten.

Welke rookmelder moet ik installeren?

Hierover schrijft de wet niets voor en hierin mag je dus zelf de keuze maken. Bij nieuwbouw is dat anders. Er zijn meerdere typen rookmelders waar je uit kan kiezen. Een rookmelder alleen op batterijen zou dus al voldoende zijn. Wel moet de rookmelder aan verschillende eisen voldoen en is een certificaat verplicht. Denk hierbij aan het Europese EN 14604 certificaat. Wanneer een rookmelder op netstroom is aangesloten is een NEN 2555 certificaat verplicht. Hiermee wordt gegarandeerd dat deze makkelijk zijn te plaatsen, een goed geluidssignaal geven en op tijd de vrijgekomen rook detecteert.

Moet ik bestaande rookmelders vervangen?

Bestaande rookmelders mogen blijven hangen en voldoen dus al aan de eisen die per 1 juli 2022 ingaan.

In welke ruimtes moeten er rookmelders aanwezig zijn?

In principe op elke woonverdieping en elke vluchtroute. Denk hierbij aan de gang waar een trapopgang is naar de eerste verdieping. Vanaf de eerste verdieping wordt je vluchtroute via de trap en gang naar buiten genomen. Hierdoor is dit een vluchtroute en een rookmelder vanaf 2022 (1 juli) verplicht. In studentenhuizen en kamerbewoning zijn rookmelders in iedere kamer verplicht.

Rookmelders verhogen de veiligheid

Wanneer je overdag thuis bent zie, hoor of ruik je wel wanneer er brand ontstaat maar dat wordt anders wanneer je slaapt. Wie kent er niet de verhalen van mensen die in hun slaap zijn overleden door brand. Door de rookontwikkeling zie je daarnaast opeens niets meer en wordt ademhalen moeilijker of zelfs bijna onmogelijk. Door een rookmelder te installeren word je tijdig gewaarschuwd voor rook en brand. Zorg er dan ook voor dat de rookmelders goed werken en vervang de batterij tijdig. Maak ze ook af en toe schoon om de werking te bevorderen. Dit wordt nog weleens vergeten.

Conclusie:

Los van het feit dat dit per 1 juli 2022 verplicht is plaats je een rookmelder voor de eigen veiligheid. Op tijd gewaarschuwd worden voor rook en/of brand verhoogt de veiligheid zodat je op tijd kan vluchten. Zorg er dus ook voor dat vluchtroutes vrij zijn van obstakels en het is geen overbodige luxe om een goedgekeurde brandblusser in huis te hebben zodat je een kleine brand zelf kan blussen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor