Woningtekort drijft prijs nog steeds op
21 januari 2022 
2 min. leestijd

Woningtekort drijft prijs nog steeds op

Het kan je niet ontgaan zijn. Op de woningmarkt is het een gekkenhuis en kopers staan steeds vaker in de rij. In kwartaal vier van 2021 zijn maar liefst 80% van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Daar liggen dus ook nog kansen want dat betekent dat 20% voor de vraagprijs of lager is verkocht.

 Doorstroming loopt vast

De doorstroming op de woningmarkt loopt vast en dat is ook terug te zien in de aantallen. Er is een ruimer aanbod noodzakelijk om de woningmarkt weer op gang te krijgen. Daarnaast moet er gekeken worden naar specifieke doelgroepen. Zomaar in het wilde weg gaan bouwen heeft dus maar in beperkte mate zin. Vooral ouderen blijven in een veel te grote woning wonen terwijl ze liever naar een kleiner woning willen verhuizen. Er is bijvoorbeeld een groot tekort aan gelijkvloerse woningen. Doordat de ouderen blijven wonen komen deze gezinswoningen dus ook niet beschikbaar voor “nieuwe gezinnen”, de doorstromers.

 De cijfers

Wanneer we naar de cijfers kijken (Bron NVM) laat Q4 2021 een daling van 23% minder verkochte woningen ten opzichte van een jaar eerder. Mensen willen wel verkopen maar durven dit niet eerder te doen voordat ze een andere woning hebben gevonden. De gemiddelde prijs komt uit op 438.000 euro. Dat is maar liefst een prijsstijging van 20% op jaarbasis. Vooral tussenwoningen zijn het meest gestegen.

De cijfers liegen er niet om en laten zien dat er voor de nieuwe minister van wonen veel werk aan de winkel is. Dat is een uitdaging nu er een personeelstekort in de bouw is ontstaan. Ook het stagneren van de aanvoer van bouwmaterialen helpt hier niet aan mee. Daarnaast moeten er locaties aangewezen worden waar gebouwd kan/mag worden. Milieu en regelgeving steken hier nog weleens een stukje voor.

Verwachtingen op de woningmarkt

De verwachting is dat de prijzen nog wel even door zullen stijgen. ABN/AMRO verwacht voor 2022 een stijging van 12,5%. Maak dus de borst maar nat wanneer je op zoek bent naar een woning. Toch zijn er ook kansen. Zo zie je dat de meeste mensen alleen woningen zoeken op Funda. Een gemiste kans want er zijn nog zoveel meer plekken waar aanbod is te vinden voordat het op Funda verschijnt.

Wil jij ook weten wat je huis waard is?

Of heb je een huis op het oog?

> Download dan hier een gratis woningwaarderapport

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor