Als koper van een huis ben je de klos
22 april 2021 
4 min. leestijd

Als koper van een huis ben je de klos

Wanhopig op zoek naar een huis

Bijna iedereen is het erover eens. Als koper ben je de klos als je in deze tijd een huis wilt kopen. Overbieden is de norm en waar je voor jaren terug nog even de tijd had om na te denken is dat er tegenwoordig niet meer bij. Makelaars hebben het er zwaarder mee dan door iedereen wordt gedacht. Een huis online plaatsen moet worden gepland vanwege de vele aanvragen voor bezichtigingen. Het is gekkenhuis en de vraag is waar dit eindigt.

Meer transparantie

Ook (bijna) iedereen is het hierover eens, er moet meer transparantie komen over het biedproces maar makelaars mogen niet aan prijsopdrijving doen. Wanneer alles openbaar wordt gemaakt zal dit waarschijnlijk de prijs alleen maar meer opdrijven. De krapte blijft voorlopig nog wel even en kopers zijn soms wanhopig naar een huis op zoek.

De zoektocht naar een huis gaat…

De zoektocht naar een huis gaat moeizaam en wanneer je meerdere keren hebt geboden en de woning aan een ander wordt verkocht zakt je de moed in de schoenen. Makelaars worden gek van het aantal aanvragen voor bezichtigingen en vaak volgt er binnen de kortste keren een stop. Als woningzoeker ben je vaak al te laat wanneer je de volgende dag pas reageert. Teleurstelling volgt. Zo ook voor Henk en Annemarie die al meerdere keren op een huis hebben geboden. Ze zoeken een vrijstaand huis in het buitengebied maar daar neemt de gekte ook steeds meer toe. De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en het aanbod nog nooit zo laag. Frustrerend voor kopers want je bent gewoon de klos.

De omgekeerde wereld

Mensen uit de randstad komen steeds vaker richting het oosten of noorden. Hier kunnen ze nog meedoen om een huis te bemachtigen. Door de fikse overwaarde die ze meenemen kunnen ze vaak net wat meer overbieden dan iemand die al in dat gebied woont. Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Ik kan me ook nog herinneren dat kopers aan de macht waren, maar dat is binnen enkele jaren compleet omgeslagen. Vooral de starter heeft het nakijken. Zonder hulp van ouders is het in veel gevallen niet meer te doen. Ondanks de goede bedoelingen van de regering komt de starter er steeds vaker niet aan te pas. Wanneer ook nog eens de studieschuld verplicht wordt geregistreerd bij de BKR zijn de rapen gaar.

Makelaars de schuld

Het valt me op dat makelaars vaak de schuld krijgen wanneer er geen ruimte meer is voor een bezichtiging. Maar ook makelaars zien het liever anders. Roodgloeiende telefoons en een mailbox die uitpuilt met aanvragen. Hier worden de makelaarskantoren ook niet vrolijk van. Wanneer er dan een huis voor de markt uit wordt verkocht worden ze al snel beticht van vriendjespolitiek. Het is te gek voor woorden. De makelaar is een bemiddelaar maar geen tovenaar. Ook grote partijen mengen zich in de discussie rondom de makelaar maar laat iedereen zichzelf nou eerst een spiegel voorhouden. Het lage aanbod en de stijgende huizenprijzen is een vast gegeven wat door corona ook nog eens is versterkt. Laat die makelaar alstublieft met rust en zijn/haar werk doen.

Het wordt steeds gekker

Waar eerder de vraagprijs werd geboden of misschien iets boven de vraagprijs, is dat tegenwoordig wel anders. Dit gaat nergens meer over en laten we het dan maar niet eens over de waarde van de woning hebben. Ik moet erbij zeggen dat sommige woningen nog wel voor een normale prijs worden verkocht maar dan staan ze vaak al wat langer te koop. Wanneer ze wat langer te koop staan betekent dit dat er te weinig interesse is wat de prijs drukt. Zo zijn er nog steeds woningen die onder de vraagprijs worden verkocht maar dat is maar mondjesmaat. De meeste woningen worden (ver) boven de vraagprijs verkocht die soms al aan de hoge kant is. Er is dan ook geen pijl meer op te trekken en soms vraag je je af, waar zijn we hier mee bezig. Bedragen van meer dan een ton overbieden droom je als verkoper van maar wanneer je zelf iets moet kopen zit je in hetzelfde schuitje en ben je ook de klos. Per saldo schiet je er dus niets mee op.

Razendsnel oplopende prijzen

De woningprijzen lopen razendsnel op en het aanbod blijft ver achter bij de vraag. De krapte op de woningmarkt doet z’n werk. Dat is de marktwerking tussen vraag en aanbod waarbij sinds de vorige crisis is vergeten door te bouwen. Starters zoeken naar alternatieven om samen met iemand anders een huis te kopen omdat ze anders niet aan bod komen. Ouders helpen hun kinderen vaak waar ze kunnen maar alles heeft een grens. Starters zullen langer thuis blijven wonen. Laten we het dan nog maar niet over de huurmarkt hebben.

Investeerders niet de oorzaak

Ik sprak vanmorgen een investeerder die aangaf dat het nu iets langer duurt voordat de extra kosten voor overdrachtsbelasting terugverdient zijn. Een teken dat de investeerder zich nog niet terugtrekt zonder een zelfbewoningplicht. Je mag drie keer raden wie die extra kosten op termijn moet betalen. Natuurlijk zijn de investeerders niet de oorzaak van de crisis op huidige woningmarkt. Er zijn gewoon te weinig koopwoningen beschikbaar. In het zuiden wordt een complete nieuwe wijk gebouwd door mensen die de handen in elkaar geslagen hebben. Dat zijn mooie initiatieven maar is een druppel op de gloeiende plaat. Er moet snel iets gebeuren anders droogt het aanbod te koop staande huizen volledig op.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht (Blog)

Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor