Waar op letten bij huis zelf verkopen
29 april 2021 
3 min. leestijd

Waar op letten bij huis zelf verkopen

Bij een huis verkopen komt veel kijken dus onderschat dit niet. Of je nu zelf verkoopt of via een makelaar, in grote lijnen is het proces hetzelfde. Bepaal dus van tevoren wat je wel of zelf wilt doen. Denk hierbij aan foto’s maken, rondleidingen geven, de waarde bepalen en vraagprijs vaststellen en zo zijn er nog veel meer zaken waar je aan moet denken. Daarnaast kost zelf verkopen veel tijd. Met name het aantal bezichtigingsaanvragen is tegenwoordig vrij hoog. Bepaal dus van tevoren hoe je dit aan wilt pakken.

Huis verkoopklaar maken

Een goed onderhouden en netjes ingericht huis verkoopt beter. Zorg dan ook voor een goede eerste indruk. Dat begint vaak met opruimen, schoonmaken, plintjes vastzetten, een muurtje sauzen en de tuin er verzorgd uit laten zien. Val positief op net zoals makelaars dat over het algemeen doen. Zet je beste beentje voor en steek er wat tijd en kosten in. Dat verdien je dubbel en dwars weer terug.

Ga naar TIPS huis verkoopklaar maken >

> Meer over huis verkopen

Goed plannen

Door de vele aanvragen voor bezichtiging tegenwoordig moet je goed kunnen plannen. Niet alleen de bezichtigingen kosten veel tijd maar vooral de aanvragen behandelen, plannen of op de reservelijst zetten is vaak een grote klus. Daarnaast moet je misschien vrij nemen om de geïnteresseerden de woning te laten zien. Houd hier rekening mee in je planning. Bepaal wanneer je de woning online wilt zetten, wanneer en hoeveel bezichtigingen je wilt doen en voor wanneer ze moeten bieden. Plan als het ware het gehele verkooptraject. Dat schept voor jezelf maar ook voor de kijkers duidelijkheid.

Welke prijs ga je vragen?

Wanneer je verkoopt via een makelaar wordt dit allemaal voor je uitgezocht. Wat is de waarde en gemiddelde transactieprijzen in de straat, buurt of wijk. Hoelang staan ze gemiddeld te koop en hoeveel wordt er gemiddeld onder- of boven de vraagprijs geboden. Allemaal zaken die je nu zelf uit moet zoeken maar er is hoop. Online is er veel informatie te vinden en ook via het kadaster kun je data opvragen. Tip: Ga naar waarderapport.nl om alvast (geheel gratis) de geschatte waarde van je huis op te vragen.

Vraag gratis waarderapport op >

Bieden of onderhandelen?

Naast de bezichtigingen zelf uitvoeren zal je een keuze moeten maken op welke manier potentiële kopers moeten bieden, of kies je ervoor om in onderhandeling te gaan? Ken je de spelregels waarbij je het meeste voordeel behaalt? Weet je hoe je mensen kan verleiden een goed bod neer te leggen? Verdiep je hierin voordat je de sprong waagt. Op deze website is nagenoeg alle informatie wel te vinden.

Juridische rompslomp

Dit is voor verkopers het minst leuke gedeelte van de verkoop. Ben je niet juridisch aangelegd besteed dan de koopovereenkomst opmaken uit. Via de bestelpagina op deze website kun je dit bestellen. Natuurlijk zijn er partijen die waarbij je een koopovereenkomst kan downloaden maar dat raad ik ten zeerste af. De koopovereenkomst is het belangrijkste document bij de verkoop dus neem geen onnodig risico.

Ga naar bestelpagina >

Informatie aan koper

Als verkoper moet je voldoen aan de meldingsplicht en als koper moet je onderzoek doen. Via deze website kun je de vragen- en roerende zakenlijst downloaden. Vul die naar waarheid in zodat je de kijkers ook goed kan informeren. Zorg ervoor dat alles duidelijk is, ook wanneer je een mondelinge deal hebt gesloten. Bevestig dit netjes zodat je beiden weet wat er is afgesproken.

Download verkoopdocumenten >

> Ga naar alle downloads

Energielabel

Tegenwoordig is een energielabel verplicht wanneer jij je huis verkoopt. De regels met betrekking tot dit label zijn veranderd. Via deze website kun je eenvoudig een energielabel aanvragen mocht je die nog niet in je bezit hebben.

Meer over energielabel aanvragen >

> Direct energielabel aanvragen

Zelf je huis verkopen en NLVERHUIST

Je kunt er ook voor kiezen om samen te verkopen. Makelaars bieden tegenwoordig ook vaak deeldiensten aan. Doordat je zelf werkzaamheden voor je rekening neemt bespaar je veel geld. Maar denk eraan dat zelf je huis verkopen veel tijd kost. Via onze website kun je zelf je woning plaatsen en aanbieden. Geheel kosteloos. Daarnaast kun je diensten en/of producten afnemen waarvan jij denkt dat je die nodig hebt.

Plaats nu je woning >

> Maak verkoopaccount aan

Kortom je huis zelf verkopen kan een goede optie zijn. Wanneer je hier voldoende tijd in stopt kun je flink besparen op makelaarskosten maar onderschat de gevaren en werkzaamheden niet. Zorg dat je kennis opdoet voordat je zo’n proces ingaat. Via deze site is nagenoeg alles wel te vinden. Succes!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor