Met internetmakelaar of lokale makelaar huis verkopen
21 januari 2021 
3 min. leestijd

Met internetmakelaar of lokale makelaar huis verkopen

Lokale makelaar of internetmakelaar?

De verschillen tussen makelaars maar ook internetmakelaars zijn groot maar het te behalen resultaat blijft hetzelfde. Het is maar net waar je voorkeur ligt en hoeveel werkzaamheden je zelf wilt of kan doen.

Zelf je huis verkopen

Je huis zelf verkopen is populair omdat veel woningen als warme broodjes over de toonbank gaan. Je bespaart op makelaarskosten en doet zelf de bezichtigingen. Het juridische gedeelte besteed je uit aan een internetmakelaar, aan ons of één van de makelaars in jouw buurt. En zo is je huis in een mum van tijd verkocht en wordt alles goed geregeld.

Wat is een internetmakelaar?

Een internetmakelaar is een soort van digitale makelaar. Je neemt deeldiensten af of laat de internetmakelaar het gehele verkooptraject verzorgen waarbij je zelf de fysieke bezichtigingen en de eindinspectie doet. Elke internetmakelaar heeft zijn eigen werkwijze en er bestaan enorm veel makelaarspakketten. De makelaar van het internetmakelaarskantoor staat je (op afstand) bij. Jij doet het leuke gedeelte en de makelaar doet de rest.

Wat doet een internetmakelaar?

In de meeste gevallen zal de internetmakelaar je begeleiden waar nodig. Dat is afhankelijk van de diensten die worden aangeboden. Er zijn internetmakelaars die ook de eerste waardebepaling en opname van de woning doen. Er zijn anderen waarbij alles op afstand gebeurt. Over het algemeen zal de internetmakelaar de woning online aanbieden en heb je de keuze om zelf bijvoorbeeld de foto’s te maken en de bezichtigingen te doen. Dit valt een beetje onder de noemer “je huis zelf verkopen” maar met de internetmakelaar achter de hand. Het juridische gedeelte zoals de koopovereenkomst opmaken doet de (internet)makelaar en in sommige gevallen de notaris.

Verschil met een lokale makelaar

De lokale makelaar ook wel eens traditionele makelaar genoemd werkt écht in jouw wijk. Naar mijn inschatting heeft deze makelaar qua kennis en ervaring in dat gebied een streepje voor. Vaak heeft deze makelaar ook een netwerk van specialisten en zelfs kopers. Hierdoor geniet je op dit gebied een groot voordeel. Deze makelaars bieden vaak ook een gratis waardebepaling aan waardoor jij meer informatie krijgt over de waarde van je huis.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Verschil kosten internetmakelaar en lokale makelaar

De internetmakelaar is vaak goedkoper omdat je zelf werkzaamheden uitvoert. Die tijd bespaart de makelaar en dat resulteert in een lager tarief. De traditionele makelaar regelt alles voor je en dat kost logischerwijs iets meer. Steeds vaker beidt de lokale makelaar ook deeldiensten aan waarbij je als verkoper zelf een aantal werkzaamheden uit kan voeren. Gemiddeld werkt de internetmakelaar met vaste tarieven en soms verschillende pakketten. De lokale makelaar werkt vaak met een percentage van de koopsom, courtage genoemd. Je ziet dat ook steeds meer plaatselijke makelaars met vaste tarieven en pakketten werken.

Welke makelaar levert het meeste op?

Deze vraag is niet in één antwoord te vangen. De internetmakelaar is goedkoper maar de bezichtigingen doe je zelf. Het gaat er dus om in hoeverre jij in staat bent deze bezichtigingen kleur te geven en kijkers enthousiast te maken. Ben je relaxed, vriendelijk en zeg je de juiste dingen? Of zijn er direct al irritaties en haken de kopers af. Het blijft mensenwerk en de traditionele makelaar is getraind en kent dit spel als geen ander. Daarnaast is het belangrijk om goed met de makelaar samen te werken. Dat geldt overigens voor beide makelaars.

Makelaars vergelijken

Er is tegenwoordig veel keuze en ik snap dat je het als consument soms niet meer weet. Wie moet kiezen? En is het wel een goede keuze? Let hierbij op prijs en kwaliteitverhouding en vergelijk. Volg daarna je gevoel. Wil je zelf helpen om kosten te besparen? Denk er dan goed over na wat je zelf wilt doen en of je dit goed kan. Hierbij kan de internetmakelaar een goede keuze zijn. Wil je liever alles uitbesteden, dan is de lokale plaatselijke makelaar waarschijnlijk voor jou het meeste geschikt.

Diensten via NLVERHUIST

Via NLVERHUIST is het mogelijk je huis kosteloos aan te bieden. Ook werken we met steeds meer gekwalificeerde makelaars samen om de keuze voor jou wat makkelijker te maken.

Meer informatie over je huis kosteloos online aanbieden >

> Meer over huis (zelf) verkopen

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor