Verkoopmakelaar

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is een makelaar die de belangen van de verkoper behartigd. Hij/zij heeft de opdracht gekregen het huis van de verkoper te verkopen. De makelaar kan verschillende opdrachten aanvaarden maar er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling. Zo kan de makelaar bij dezelfde woning geen verkoop- én aankoopmakelaar zijn. Dat klinkt logisch. Je kan als makelaar dus maar één rol bij hetzelfde object vervullen.

De makelaar kan wel tegelijk verkoop- en aankoopmakelaar zijn bij twee verschillende panden. Dat gebeurt steeds vaker. De makelaar heeft een verkoopopdracht gekregen bij object A en helpt de verkopers in de rol van aankoopmakelaar een huis kopen. Dat zijn twee opdrachten met dezelfde klanten bij twee verschillende objecten.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Dat begint met een eerste kennismakings- en adviesgesprek waarbij de makelaar de waarde van de woning inschat. Dit wordt ook wel een gratis waardebepaling genoemd. Wanneer de verkopers met deze makelaar in zee gaan volgt er een hele reeks aan werkzaamheden. Dat begint met advies over opruimen, advies van de stylist tot het bestellen van de fotograaf en verwerken van alle media. Daarna gaat de woning online en worden er afspraken voor bezichtigingen ingepland. De biedingen worden verzameld en de mondelinge deal wordt gesloten. De verkoopmakelaar maakt de koopovereenkomst op, zorgt ervoor da er wordt getekend en de stukken bij de notaris terechtkomen. Dit is de korte versie!

Kort samengevat kun je zeggen dat de verkoopmakelaar het gehele verkooptraject begeleidt.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht (Blog)

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur