BELEID ENERGIELABEL GEWIJZIGD
24 september 2019 
3 min. leestijd

BELEID ENERGIELABEL GEWIJZIGD

Energielabel onderwerp van discussie

Het energielabel blijft onderwerp van discussie, indien er geen energielabel aanwezig is kan de overdracht gewoon doorgaan. Ook werd er van alles gedoogd maar dat lijkt nu toch echt voorbij.

Procedure energielabel

De procedure en waarde van het huidige energielabel blijft lastig uit te leggen aan verkopers. Bij sommige controleurs kun je soms een gratis energielabel aanvragen. Verkopers vinden dit ongeloofwaardig. Daarnaast is de procedure fraudegevoelig. Een wassen neus krijg ik wel eens te horen. Daar gaat nu verandering in komen.

Sinds 2015 verplicht

Het energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht en is opgesteld volgens de Europese richtlijnen. Door isolerende maatregelen of energiebesparende maatregelen kan de woning energiezuiniger worden gemaakt en krijgt de woning een beter label. Naarmate de jaren verstrijken wordt het energielabel steeds belangrijker en stijgen energiezuinige woningen in waarde.

Boetebeleid energielabel

Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid per 3 juli 2019 aangepast. Na 3 juli 2019 is het voorwaardelijke karakter verdwenen en wordt er voortaan direct een boete opgelegd indien de verkoper geen definitief energielabel kan overleggen. Dit is achteraf niet meer te herstellen zoals voorheen het geval was.De hoogte van de boete is verlaagd van ruim 400 euro tot € 170,- aan consumenten en € 340,- aan organisaties.

Afschaffen Voorlopig Energie Label (VEL)

Het wordt  ingewikkelder om de energiezuinigheid van een woning te bepalen omdat de energieprestatie in kWh/m2 moet worden uitgedrukt. Dat is een gevolg van de  Europese regels. Door de nieuwe regels wordt verwacht dat er een expert aan te pas  moet komen om het energielabel te bepalen. Alternatieven zijn er op  dit  moment nog niet maar het zou wenselijk zijn dat de procedure  en het systeem eenvoudig blijft  om de kosten laag te houden. Wanneer een expert de woning op moet nemen is dat logischerwijs veel duurder dan een systeem op afstand.

Alle nieuwe labels zullen vanaf 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepaald worden. Een definitief vereenvoudigd energielabel is 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen waar nog geen geldig label van is en die verkocht worden ná 1 juli 2020. Het nieuwe energielabel zal een veelvoud kosten van het huidige label. Daarbij moet je denken richting de 200 euro.

Huis verkopen

Je hebt de beslissing genomen en wilt je huis verkopen? Zorg er dan voor dat je een definitief energielabel ontvangt want na 1 juli 2020 zal het aanvragen een stuk duurder en ingewikkelder zijn. Denk eraan dat een energielabel 10 jaar geldig is maar mocht je tussentijds energiebesparende maatregelen treffen kun je een nieuw label aanvragen. Begin er op tijd mee. Je hebt natuurlijk van alles aan je hoofd en zit niet te wachten op extra werk wanneer je wilt verkopen maar begin er toch maar op tijd mee. Hiermee voorkom je dat je in de stress schiet wanneer het allemaal langer duurt dan je had ingeschat.

Huis kopen

Bij een huis kopen mag je als koper verwachten dat voor of tijdens de overdracht het energielabel wordt overhandigd. Toch was dat in het verleden niet altijd vanzelfsprekend. Vooral bij het erven van een huis was het soms een onmogelijke opgave een energielabel  te bemachtigen. Dan werd er soms voor gekozen dat de nieuwe eigenaar het energielabel aan kon vragen waarbij de verkoper de kosten betaalde.

Wees slim

Omdat het energielabel 10 jaar geldig is zou je kunnen overwegen om voor 1 juli 2020 een nieuw energielabel aan te vragen. Dat kost je in verhouding bijna niets en hiermee voorkom je extra kosten indien je toch na deze datum zou willen verkopen. Door alle veranderingen vrees ik dat de procedure voor een nieuw energielabel de komende jaren alleen maar aangescherpt gaat worden. Maar ja, in Nederland weet je het maar nooit.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur, makelaar en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor