De kluswoning.
Ben jij net zoals 61% bereid om een kluswoning te kopen of te huren? Vaak is de bereidheid er wel maar is er onvoldoende vaardigheid om zelf de klussen te klaren. In veel gevallen worden de klussen uitbesteed aan bijvoorbeeld een schilder of een klusbedrijf. Ook vloeren leggen is vakwerk wat vaak wordt uitbesteed.
Verschil in generatie
Waar de oudere generatie de ambachtelijke vaardigheden snel leerden is het de jongere generatie die technisch vakmanschap vaak mijden terwijl daar juist steeds meer behoefte aan is. Wanneer er moet worden geklust zie je dat vader of opa hen bijstaat en vaak overal wel een oplossing voor heeft.
Online klusadvies
Online zijn overal filmpjes te vinden hoe je bepaalde klussen uit moet voeren en ook bouwmarkten bieden steeds meer online hulp. Op bijna elke vraag wordt wel een antwoord gegeven. Toch besteedt de jongere generatie de klussen het liefst uit aan een vakman.
Kluswoning is goedkoper maar…
Een kluswoning is natuurlijk goedkoper is aanschaf maar houd wel rekening met de verbouwingskosten. Die zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Daarnaast is het aantal woningen die geheel gemoderniseerd en af zijn enorm in populariteit gestegen. Het lijkt wel alsof iedereen een huis zoekt waar je zo in kunt. Hierdoor zoeken anderen hun heil in een kluswoning.
Achterstallig onderhoud
Houd er wel rekening mee dat wanneer je een hypotheek nodig hebt de bank vaak eist dat achterstallig onderhoud direct wordt hersteld. Een verplicht bouwdepot is hiervan het gevolg. Het geld uit het bouwdepot is dan bestemt voor het onderhoud. Daarnaast wil de koper vaak nog een aantal verbouwingen of verbeteringen uitvoeren. Maak daarvoor een begroting zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent
Offertes opvragen
Wees verstandig en maak voordat je een deal sluit een overzicht van hetgeen je wilt herstellen, verbeteren of verbouwen. Vraag daarvoor offertes op waaruit je later een keuze kunt maken. Dat is heel gebruikelijk en niemand staat hier raar van te kijken.
Bouwkundige keuring
Wanneer je overweegt een kluswoning te kopen schakel dan een bouwkundig inspecteur in die een bouwkundig rapport opmaakt. Hierin worden de directe herstelkosten vermeld en de kosten die je op termijn moet maken om de woning in stand te houden.
Taxatiewaarde
Voor de hypotheek eist de geldverstrekker in de meeste gevallen een taxatierapport. Indien de taxatiewaarde lager uitvalt dan de koopsom moet je dit verschil zelf extra bij betalen. Daarnaast zijn er nog de kosten koper, de hypotheekadviseur en e.v.t. de aankoopmakelaar die je moet betalen. Indien het achterstallig onderhoud meer dan 10% van de waarde is zal de taxateur dit vermelden in het taxatierapport. De bank zal in z’n geval een bouwkundig rapport eisen. Ook kan de taxateur hier een advies over geven.
Leuk om te klussen
Het is leuk om te klussen aan je toekomstige droomhuis. Of dat nu gaat om een koop- of huurwoning. Je leert er enorm veel van en het geeft je vaak veel voldoening. Laat je wel adviseren door specialisten en besteed zaken uit die je niet aandurft. Maak een planning en vraag op tijd offertes aan zodat je niet onnodig lang hoeft te wachten.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie