Negatieve berichten over de woningmarkt.
Er gaat geen dag voorbij of de woningmarkt is in het nieuws. Tot op heden valt er ook weinig positiefs te melden maar wat doen deze negatieve berichten met woningzoekers?
Woningzoekers zijn het beu om telkens achter het net te vissen of in de rij te staan, dat is een feit maar dit continu te bevestigen, maakt het er niet makkelijker op. Hiermee kom je als “koper” in een negatieve spiraal terecht en dat wil je niet. Je bent per slot van rekening op zoek naar een huis en waarschijnlijk is er ergens een huis dat op je staat te wachten. De ene regio is de andere niet en er zijn nog steeds woningen die verkocht worden. Er zijn dus ook nog steeds mensen die wel blij zijn dat ze een woning wordt gegund. Die gunfactor wordt misschien wel steeds belangrijker wanneer de biedingen dichtbij elkaar liggen.
Massaal bieden op woning?
Niet op elke woning zijn er talloze bieders, als makelaar weet ik dat niet iedereen een bod uit gaat brengen na een bezichtiging. Vooral wanneer de woning toch meerdere minpunten heeft zoals een gedateerde- badkamer, keuken of slechte afwerking. Er zijn nog steeds kansen maar die moet je wel zien. Daarom is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen maar tot mijn verbazing worden aankoopmakelaars pas ingeschakeld wanneer kopers wanhopig worden. Dat is jammer en hierdoor loop je achter de feiten aan. Aankoopmakelaars hebben het ook niet altijd makkelijk in deze markt maar hebben meer kennis van de woningmarkt en vooral het spel wat wordt gespeeld door verkoopmakelaars. Dat is hun werk.
Waar vind je nog woningen?
De meeste mensen focussen zich op Funda en Social Media. Ook briefjes door de brievenbus van mensen die in een gewilde straat wonen komen steeds vaker voor. Toch verkopen nog steeds veel mensen hun huis via makelaars. Afgelopen week kwam ik iemand tegen die op zoek was naar een bepaalde woning. Ik vroeg hem waarom hij geen afspraak voor bezichtiging had gemaakt. Hij gaf aan dat hij de woning niet had opgemerkt. Ik vroeg hem ben je wel aangemeld als woningzoeker? Zijn antwoord was dat hij een account bij Funda had. Maar dan ben je vaak alweer te laat wanneer het een populair huis is. Meld je aan als woningzoeker bij de makelaar. Dan zit je dichter op het vuur en ontvang je vaak nét iets eerder het nieuwe aanbod. Dat geldt overigens ook voor Social Media maar het kan voorkomen dat je een bericht via Social Media niet opmerkt. Meld je daarom altijd aan bij makelaars in het gebied waar je zoekt.
Terug naar de berichten over de woningmarkt
Wanneer we de media moeten geloven is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Natuurlijk is het aanbod laag en heb je het als starter niet makkelijk maar denk in mogelijkheden in plaats van de focus op negatieve berichten. Maak een plan en doe dat samen met de hypotheekadviseur en aankoopmakelaar. Kijk verder dan alleen Funda en wees creatief. Er zijn nog steeds mogelijkheden maar laat je niet gek maken. Zo ook afgelopen week een stel die de woningmarkt maar belachelijk vond. Maar een half uur mogen kijken en dat via een inschrijving een bod doen. Te gek voor woorden, vroeger was het heel anders. Tijdens de bezichtiging moest de frustratie er even uit en dat snap ik maar het lost niets op. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat zal voorlopig nog niet veranderen ben ik bang voor.
Biedprocedures
Ook over biedprocedures is ook veel te doen. Makelaars moeten transparanter zijn en de biedingen openbaar maken. Het prijsopdrijvend effect zal daardoor alleen maar groter worden en ben ik als makelaar op tegen zoals het nu in de markt gepresenteerd wordt. Transparantie is goed maar via een onlinesysteem tegen elkaar opbieden is niet de oplossing voor het woningtekort. Zoals eerder aangegeven, maak een plan en houd vol. Blijf aardig en alert zodat je snel kan acteren wanneer het nodig is. Denk in mogelijkheden want niets is voor eeuwig. Ook een huis niet, natuurlijk wil je graag een huis voor de lange termijn maar kijk ook eens naar de verbouwingsmogelijkheden. Een huis kun je in de loop der tijd verbeteren, verbouwen of uitbreiden wanneer daar ruimte voor is. De plek kan je niet veranderen. De plek is vaak nog belangrijker dan de woning zelf. Veel succes en blijf positief.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie