Kosten koper is een veel gehoord begrip bij een huis kopen of een huis verkopen maar betaalt de koper ook de makelaarskosten? Het antwoord hierop is nee. De koper betaalt niet de makelaarskosten van de verkoper maar wel de kosten voor de aankoopmakelaar wanneer die is ingeschakeld.
Verschillende kosten van makelaars en…
Verkoopmakelaars berekenen kosten voor de verschillende diensten die ze aanbieden. Hierbij wordt er een verschil gemaakt tussen de media- en promotiekosten en de courtage. Veelal worden de zogenoemde opstartkosten bij de start verkoop betaald en de courtage via de notaris. Vaak wordt de courtage berekend over de verkoopprijs maar er zijn ook makelaars die met vaste tarieven werken. Tijdens het kennismakingsgesprek en waardebepaling zal de makelaar deze kosten inzichtelijk maken. Let er wel op dat de bedragen inclusief btw worden vermeld anders valt het achteraf misschien erg tegen. Overigens, makelaars zijn verplicht deze kosten inclusief btw te communiceren. Vraag hier bij twijfel naar.
Voor verkoper
De verkoper betaalt dus alle kosten die verband houden met de verkoop van de woning, deze kunnen bestaan uit:
- Opstartkosten (media en promotie)
- Overige promotie- en advertentiekosten
- Courtage voor de makelaar
- Doorhaling hypotheek bij kadaster
- Aanvragen energielabel
- Kosten betalingsverkeer notaris
- Kosten wettelijke identificatie (notaris)
Ik wil mijn huis verkopen
Overweeg jij te verkopen en ben je op zoek naar een kanaal waar je gratis je woning aan kan bieden? Plaats dan je woning kosteloos op NLVERHUIST. Klik hieronder voor meer informatie.
> Ik wil mijn woning kosteloos aanbieden
Voor koper
De koper betaalt de kosten die verband houden met de aankoop van de woning, deze kunnen bestaan uit:
- Aankoopmakelaar
- Hypotheekadviseur
- Bankgarantie
- Taxateur
- Overdrachtsbelasting
- Notariskosten (Akte van levering en e.v.t. hypotheekakte)
- Kosten betalingsverkeer notaris
- Kosten wettelijke identificatie (notaris)
Denk aan extra kosten
Wanneer je tijdelijk twee woningen bezit omdat je de nieuwe woning al betrekt voordat je de “oude” hebt geleverd betaal je daar vaak extra kosten voor. In sommige gevallen is er ook een taxatierapport van de voormalige woning vereist. Ook moet er in veel gevallen een overbruggingskrediet worden afgesloten wat extra kosten met zich meebrengt. In zo’n geval kan het voorkomen dat je twee keer de doorhaling van de hypotheek moet betalen. Dit kun je zien op de nota van afrekening die je van de notaris ontvangt net voordat de woning juridisch wordt geleverd.
Kosten voor afkoop van huur apparatuur
Soms worden er tijdens het bieden aanvullende eisen of voorwaarden gesteld waar je als verkoper wel of niet op in kan gaan. Denk hierbij aan het afkopen van een huur CV-ketel. Koper kan een voorstel neerleggen waarbij wordt aangegeven dat de huurketel door verkopers wordt afgekocht. Wanneer je over een huurketel of huurboiler beschikt is het verstandig deze gegevens te achterhalen zodat je alvast weet welk soort contract je hebt afgesloten en wat daarvan de afkoopkosten zijn. Dat is namelijk een vraag die vaak voorkomt wanneer een huis wordt verkocht met een huur CV of boiler. Datzelfde geldt voor zonnepanelen. Ook hier zijn soms bijzondere constructies van toepassing die voor extra kosten kunnen zorgen. Dat geldt voor zowel koper als verkoper.
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook naar: Energie en bouwkundige keuring