Je hebt een fantastisch leuk huis gezien en in je hoofd ben je al aan het inrichten. Je voelt het gewoon. Dit is ons huis! Maar dan. Je belt de makelaar en er zijn al 20 aanvragen voor bezichtiging. Je denkt, daar gaat ons huis! De makelaar heeft besloten om iedereen te laten kijken. Dat geeft je weer hoop. Je gaat alles op alles zetten om het huis te krijgen en daar gaat het mis.
- Spook van de hoogste bieder
- Zonder financieringsvoorbehoud
- Onvoldoende tijd om te kijken
- Geen bouwkundige keuring
Aankoopblunder 1: Het spook van de hoogste bieder!
Je legt zonder goed na te denken een extreem hoog bod neer. Je hebt de hypotheekadviseur gesproken en het bedrag wat je wilt bieden is net haalbaar. Het advies van de aankoopmakelaar sla je in de wind want je wilt gewoon dat huis. Wanneer 2 dagen later de telefoon gaat en de makelaar meldt dat de verkopers graag aan jou willen verkopen slaat de stress pas echt toe.
Je probeert uit te vissen hoe hoog het bod van de bieder na jou was maar de makelaar laat niets los. Met gemengde gevoelens sluit je af. Enerzijds ben je enorm blij en anderzijds slaat de twijfel toe. Je bespreek het met familie en/of vrienden en ze verklaren je allemaal voor gek. Hierdoor begin je nog meer te twijfelen. Je belt nog eens met de aankoopmakelaar en stalkt je hypotheekadviseur. Slapeloze nachten volgen en opeens is je droomhuis een nachtmerrie geworden. Na een achtbaan van emoties besluit je alsnog je bod in te trekken.
Wat gaat hier mis?
De koper wil ten koste van alles het huis bemachtigen en gaat pas nadenken nadat z’n voorstel is geaccepteerd. Doe dit van tevoren en bespreek alle scenario’s met je aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Laat je niet gek maken, houd je hoofd koel en luister naar het advies van de mensen die je helpen.
Aankoopblunder 2: De woning niet uitgebreid bekeken
De verkoopmakelaar heeft in overleg met de verkopers besloten een open huis te organiseren. Het is er een drukte van belang en het is in het huis dringen geblazen. Je krijgt de makelaar niet te spreken omdat iedereen vragen heeft en de makelaar van hot naar her loopt. Eindelijk krijg je de makelaar te spreken die aangeeft dat je voor morgen 12 uur een voorstel neer moet leggen. Op je vraag of er een tweede bezichtiging mogelijk is reageert de makelaar afwijzend. Morgen 12 uur is de deadline. Daar moet je het mee doen.
Wat gaat hier mis?
In mijn visie moet je een woning altijd twee keer bekijken voordat je een koopovereenkomst tekent. De tweede keer zie je andere dingen dan de eerste keer. Dwing dat af bij een verkopend makelaar, Mag je geen tweede keer kijken haak dan af. Simpel!
Aankoopblunder 3: Laten vallen van ontbindende voorwaarden
Omdat je weet dat er meerdere bieders zijn en je het huis graag wilt bemachtigen kom je in de verleiding om dingen te doen die je anders nooit zou doen. Je overlegt met de hypotheekadviseur en alles lijkt in kannen en kruiken. De hypotheekadviseur waarschuwt je voor ondoordachte beslissingen. Toch denk je dat alles wel goed komt en je neemt een onnodig groot risico door het financieringsvoorbehoud te laten vallen.
Wat gaat hier mis?
De koper denkt dat het allemaal wel goed komt en schat de risico’s verkeerd in. Wanneer het misgaat betaal je 10% van de koopsom. Wanneer je dit geld zelf niet hebt zal je het moeten lenen met alle gevolgen van dien. Wanneer de hypotheekadviseur je waarschuwt sla z’n advies dan niet in de wind en luister naar hem/haar. Dat is een specialist waar je op mag vertrouwen.
Aankoopblunder 4: Afzien van een bouwkundige keuring
Je hebt besloten om af te zien van een bouwkundige keuring. Dit om de doodeenvoudige reden om meer kans te maken op het huis. Net zoals bij punt 3 weet je dat er meerdere biedingen zijn of komen. Je probeert een verschil te maken met de rest en denkt dat alles wel goed komt. Zo erg kan het toch niet zijn.
Wat gaat hier mis?
Je hebt hiermee niet voldaan aan je onderzoek plicht en kunt naderhand lastig een beroep doen op verborgen gebreken. Dat ligt wat ingewikkeld en zal ik hier verder niet behandelen. Wanneer ik je vertel dat een bouwkundig rapport soms enorm tegen kan vallen waarna kopers en verkopers opnieuw met elkaar in gesprek moeten zegt dat lijkt mij genoeg.
Conclusie:
Ga nooit over één nacht ijs en laat je adviseren maar luister ook naar je adviseurs. Zij weten precies wat wel of niet kan en welke risico’s je moet vermijden. Het gaat niet om een pakje boter maar om veel geld. Als het mis gaat dan gaat het vaak ook goed mis en zit je met de gebakken peren. Wanneer je onnodige risico’s loopt kun je maar één iemand aanwijzen die daarvan de schuldige is. Kijk maar eens in de spiegel.
Veel succes met de zoektocht naar een geschikte woning en blijf onze website volgen. Ben je op zoek naar een expert kun je die hier vinden.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie