De website funda bestaat ruim 20 jaar. Het is uitgegroeid tot de grootste huizensite van Nederland met miljoenen bezoekers per jaar. Kopers vinden hier een groot aanbod aan koopwoningen. Naast woonhuizen kun je hier ook terecht voor recreatiewoningen en zakelijke panden. Zowel kopers als verkopers zullen via de makelaar contact moeten leggen om een huis van eigenaar te laten wisselen. Dit is één van de redenen dat funda gratis te gebruiken is.
Wat is funda?
Als eerste wordt funda met een kleine letter ‘f’ geschreven, dit is de officiële schrijfwijze. Vaak wordt het elders toch met een hoofdletter geschreven omdat het de merknaam is van deze bekende huizensite.
Stichting adminstratiekantoor funda
In 2001 zou makelaarsvereniging NVM deze site lanceren samen met Wegener Media. In 2013 zou NVM de aandelen van Wegener kopen, het platform wordt beheerd door Stichting Administratiekantoor funda. Sinds 2008 zijn er naast koopwoningen van NVM ook huizen van VastgoedPro en VBO te vinden. Sinds 2018 is Quintin Schevernels de CEO. Hij is in 2021 vertrokken omdat hij geremd wordt in zijn plannen en uitvoering. De huidige interim CEO is Joost Dop.
Hoe worden resultaten weergegeven?
Tot 2015 zouden huizen via NVM een meer prominente positie krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van het aanbod die andere makelaars boden. De nieuwe website van funda laat de resultaten zien op basis van relevantie, NVM huizen hebben niet langer een hogere positie. Er zijn nog wel voordelen voor NVM makelaars zoals lagere tarieven voor plaatsing maar daar merkt de bezoeker niets van. Het is nog steeds mogelijk om een woning meer op te laten vallen. Als er bijvoorbeeld 360 graden fotografie of videoclips bij een huis worden weergegeven dan heeft dit een positief effect op de positie bij een zoekopdracht. Zo zijn er diverse betaalde mogelijkheden om een huis beter op te laten vallen.
Commercieel vastgoed
Als je een makelaar wilt vinden via funda dan is de keuze beperkt tot makelaars die aangesloten zijn bij NVM. Hoewel de woningen van andere makelaars op deze website verschijnen biedt funda enkele specifieke voordelen voor NVM makelaars. Naast koop en verkoop is het eveneens mogelijk om een verhuurmakelaar op te zoeken bij jou in de buurt.
Wat kost een funda account?
Het is gratis om koopwoningen, objecten en vastgoed te bekijken via funda. Het is mogelijk om een account aan te maken maar dit is niet verplicht. Er zijn wel enkele voordelen bij het openen van een account zoals favorieten bewaren en een periodieke mailing met informatie over de woningmarkt en over jouw specifieke voorkeuren.
Hoe komt mijn huis op funda?
Huiseigenaren kunnen niet zelfstandig een woning plaatsen op funda, dit moet altijd via een verkoopmakelaar lopen. Als je helemaal zelf je woning wilt verkopen zonder tussenkomst van een makelaar dan zul je dus andere kanalen moeten gebruiken. Als je via een erkende makelaar een waardebepaling aanvraagt en vervolgens samenwerkt om de woning te verkopen dan zal een plaatsing op funda doorgaans onderdeel uitmaken van de overeenkomst.
Omdat het steeds eenvoudiger is geworden om huizen te verkopen via internet zijn er huiseigenaren die graag een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren. Een all-in makelaar service is niet langer nodig. Een aantal online makelaars speelden in op deze trend en boden een goedkope manier aan om woningen op funda te publiceren door een samenwerking aan te gaan met de klant. De klant zorgde voor tekst, foto’s, video's en bezichtigingen terwijl de online makelaar alleen de plaatsing verzorgde. Dit werd niet in dank afgenomen door de organisatie achter funda met als gevolg dat een uitgebreide waardebepaling een minimale vereiste is om een huis te publiceren op funda. Toch zijn er nog steeds goedkope online makelaars die voor een fractie van de reguliere makelaarscourtage hun diensten verlenen.
Hoe kan ik op een huis reageren?
Als bezoeker kun je eerst rondkijken naar al het woningaanbod en op zoek gaan naar een passende woningen. Als de beschrijving interessant is dan kan er contact worden gelegd met de verkoopmakelaar die de woning namens de eigenaar heeft gepubliceerd. Het contact verloopt dus via de makelaar, niet direct met de verkopende partij. Het is niet verplicht voor de koper om de onderhandelingen via een aankoopmakelaar te laten verlopen maar omdat de verkoper werkt via een verkoopmakelaar kan professionele ondersteuning zeker voordeel opleveren.
Waardecheck funda
Als je wilt weten wat jouw huis waard is dan kun je de waardecheck van funda uitvoeren. Dit is een geautomatiseerde online waardebepaling die gratis te gebruiken is. Je moet hiervoor wel wat informatie geven zoals een e-mailadres, het is niet mogelijk om direct de waarde van een huis direct via de website te berekenen. Zoals de huizensite al aangeeft kan de schatting van de funda waardecheck afwijken van de werkelijke woningwaarde. Het betreft namelijk een geautomatiseerd systeem dat geen rekening houdt met specifieke details van een huis. Hiervoor is controle door een lokale makelaar de beste oplossing. Er zijn makelaars die gratis en vrijblijvend waardebepalingen uitvoeren.
Opvallende funda huizen
Er zijn meerdere accounts op Twitter, Facebook en Instagram die opvallende huizen van funda uitlichten. Dit kunnen inspirerende tips zijn om je eigen woning leuk in te richten maar het zijn vooral de lelijke, grappige en opvallende plaatsingen die de meeste aandacht vergaren. Zo was er een woning waar de bewoner zelf duidelijk te zien was in de foto’s zoals in de badkuip. Ook zijn er foto’s van kamers die rommelig zijn of compleet uitgewoond. Er zijn lange rijen aan foto’s met visgraat motief parketvloer die aangeven dat trends vaak zonder enige creativiteit worden overgenomen. Dit soort accounts zijn soms populairder dan de officiële meldingen vanuit funda wat aangeeft dat we graag even binnengluren bij de buren.
Staan alle koophuizen op funda?
Niet alle huizen die te koop staan in Nederland worden via funda aangeboden. Huizen die bijvoorbeeld niet verkocht worden door een makelaar van NMV, VastgoedPro of VBO komen niet in aanmerking voor plaatsing. Daarnaast zijn er huizen die via stille verkoop via makelaars worden verkocht op basis van een maatwerk selectieproces. Ook zijn er executieverkopen en veilingen van huizen die buiten funda om gaan. Peer-to-Peer verkoop ofwel verkopers die direct onderhandelen met kopers zul je niet tegenkomen op funda.
Ben je op zoek naar een recreatiewoning op funda? Die worden ook aangeboden waarbij een deel van het aanbod buiten Nederland ligt. Ook is het mogelijk om bedrijfsruimte te kopen via de zakelijke tak van funda. Nieuwbouw is een optie evenals huizen in Europa hoewel funda zich voornamelijk richt op Nederlandse bezoekers.