Makelaarsland

Makelaarsland laat je huizen kopen of verkopen op je eigen manier. Met twee pakketten kun je zelf kiezen hoeveel werk je uitbesteedt aan de ervaren NVM makelaar en welke taken je zelf uitvoert. Daarmee kun je bij Makelaarsland goedkoop een huis kopen en verkopen wat met de huidige huizenprijzen heel interessant is.

Waar komt Makelaarsland vandaan?

In 2005 werd Makelaarsland opgericht. Het was destijds een innovatieve manier van makelaardij waarbij kopers en verkopers samenwerken met de makelaar, of eigenlijk andersom. Dankzij internet kun je als starter of huiseigenaar veel zaken regelen waar je voorheen een makelaar voor nodig had. Makelaarsland laat de klant bijvoorbeeld zelf bezichtigingen uitvoeren waardoor ze veel goedkoper hun diensten kunnen verlenen. Zelfs als je kiest voor het meer uitgebreide pakket ben je vaak goedkoper uit. Er wordt een vast bedrag gerekend wat anders werkt dan de makelaarscourtage waar andere aanbieders gebruik van maken.

Traditionele makelaars niet zo enthousiast

Toen Makelaarsland als (internetmakelaar)op de markt kwam was de traditionele makelaar hier niet zo enthousiast over. De werkwijze waarbij particulieren zelf de touwtjes in eigen hand hielden leek te botsen met de traditionele makelaardij. Dit zou leiden tot officiële procedures binnen de NVM, de vereniging van makelaars die online bekend is vanwege de huizensite funda. De dienstverleners die actief zijn onder de naam Makelaarsland zijn NVM erkende makelaarskantoren die bewust hebben gekozen voor deze vernieuwende aanpak. Niet alleen worden huizen van Makelaarsland aangeboden via funda, in 2014 was deze organisatie uitgegroeid tot grootste makelaar van Nederland.

De mededingingsautoriteit heeft bepaald dat Makelaarsland hun diensten op deze wijze mag aanbieden, in 2018 zou ING de organisatie overnemen. In 2021 werd het merk wederom verkocht aan een nieuwe eigenaar.

Dit moet je weten over Makelaarsland (NVM makelaars)

 • Hoewel Makelaarsland een grote partij is in Nederland worden lang niet alle huizen gekocht of verkocht via deze organisatie. Als je naar een huis zoekt via de Makelaarsland pagina dan krijg je het complete overzicht van huizen die door NVM makelaars worden verkocht te zien.
 • Er is een maximum van 5 zoekopdrachten waarbij je per plaats, buurt of straat eenmaal kunt zoeken. Het is mogelijk om de zoekopdracht te verfijnen met filters. Deze zoekopdrachten zijn 100 dagen geldig. Ze helpen je met een gerichte aankoop.
 • De koopovereenkomst kan zowel digitaal als op papier worden ondertekend. Als je kiest voor digitaal dan wordt de handtekening via Signhost geverifieerd. Het is dus niet nodig om een koopovereenkomst fysiek te ondertekenen. Dit staat los van het bezoek aan de notaris.
 • De verkoper mag niet bekend maken welke bedragen er door andere gegadigden geboden zijn. Het is wel toegestaan om aan te geven dat er meer bieders in het spel zijn. Deze regel is gesteld om opbieden tegen te gaan. Je zult dus ‘blind’ moeten bieden op basis van informatie die je kunt verzamelen en het bedrag dat jij bereid bent om te betalen voor een woning.

Zijn Makelaarsland makelaars erkend?

De makelaars die onder de vlag van Makelaarsland werken zijn allemaal NVM erkende makelaars. NVM is de grootste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. Daarmee mag je van Makelaarsland dezelfde kwaliteit verwachten als bij een reguliere NVM makelaar wordt geleverd. Het voornaamste verschil is naast het tarief een meer ‘hands-off’ aanpak; de koper of verkoper moet zelf meer werk verrichten om de transactie in goede banen te leiden. Op funda behoort Makelaarsland met een score van gemiddeld 9.0 tot de hoogst gewaardeerde makelaars.

Welke pakketten zijn er bij Makelaarsland?

Je kunt bij Makelaarsland als verkoper kiezen uit twee pakketten genaamd “Verkoop Actief” en “Verkoop Gemak”. Deze diensten wijken op drie punten af:

 • Bij Verkoop Actief moet je zelf afspraken inplannen, bij Verkoop Gemak doet Makelaarsland dit voor je.
 • Bij Verkoop Actief moet je zelf bezichtigingen uitvoeren, bij Verkoop Gemak doet Makelaarsland dit voor je.
 • Bij Verkoop Actief moet je zelf de eindinspectie voor overdracht uitvoeren, bij Verkoop Gemak doet Makelaarsland dit voor je.

Het mag duidelijk zijn dat deze handelingen niet altijd het meest ingewikkeld zijn om uit te voeren, ze kosten vooral behoorlijk veel tijd. Als je dus geld wilt besparen dan kies je voor Verkoop Actief, als je liever tijd bespaart dan is Verkoop Gemak een betere keuze. Makelaarsland kan je als je wil jou in het gehele proces begeleiden De dienstverlening die de professionals van Makelaarsland bij iedere optie voor je uitvoeren zijn:

 • De woningopname
 • Verkoopstrategie en verkoopprijs bepalen
 • Professionele huisfotografie
 • 360 graden fotografie
 • Plattegronden aanleveren
 • Plaatsing huis op funda
 • Onderhandelingen voeren
 • Koopovereenkomst opstellen
 • Documenten juridisch controleren

Dan zijn er nog twee pakketten voor kopers die graag ondersteuning hebben bij de aankoopproces van een woning. De “Aankoopcoach” biedt ondersteuning op afstand en de “Aankoopmakelaar” gaat met je mee op pad. Dit zijn de verschillen tussen de twee opties:

 1. Bij Aankoopcoach ga je zelfstandig naar de bezichtigingen toe, bij Aankoopmakelaar gaat er een makelaar met je mee.
 2. Bij Aankoopcoach ben je zelf verantwoordelijk voor het bouwtechnisch onderzoek, bij Aankoopmakelaar wordt dit voor je geregeld.
 3. Bij Aankoopcoach voer je zelf de onderhandelingen uit, bij Aankoopmakelaar zal de makelaar dit voor je doen.

Bij ondersteuning op afstand kun je de makelaars en andere specialisten bellen of mailen, het contact verloopt voornamelijk online. Als je liever wilt dat er een makelaar naast je staat tijdens kritieke momenten dan is dit mogelijk voor een hoger tarief. De standaard werkzaamheden die voor beide pakketten gelden zijn:

 • Woning analyse
 • Waardebepaling
 • Buurtanalyse
 • Controle juridische documenten
 • Strategie bepalen bij bieden
 • Ondersteuning bij onderhandelen
 • Doornemen van de koopovereenkomst
 • Termijnbewaking
 • Vragen beantwoorden

Wist je dat een waardebepaling ook gratis kan worden uitgevoerd door makelaars in de buurt? Je hoeft hiervoor gelukkig niet direct de portemonnee te trekken want je kunt namelijk een gratis waardebepaling aanvragen. Deze berekening gaat verder dan een online woningwaarde calculator, de makelaar neemt contact met je op om een berekening te maken van jouw huis. Zo heb je als huiseigenaar alle informatie om afwegingen en keuzes te maken.

Vast tarief in plaats van courtage

In de makelaardij is het vrij standaard om een makelaarscourtage te berekenen. Dit is een percentage van de uiteindelijke koopsom. Daarbij zijn makelaarskantoren vrij om het tarief te bepalen, doorgaans varieert dit tussen 1 en 1,5 procent van de koopsom. Als de woning dus voor 400.000 euro van eigenaar wisselt dan betaalt de klant bij 1 procent een bedrag van 4000 euro en bij 1,5 procent zelfs 6000 euro aan makelaarscourtage.

Makelaarsland hanteert momenteel twee tarieven van respectievelijk 1250 euro of 2975 euro voor verkopers en 750 euro of 1975 euro voor kopers. Dat zijn aanzienlijk lagere bedragen. In beide gevallen zullen er meer diensten online plaatsvinden zonder directe communicatie.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor