Dalende huizenprijzen.
Diverse banken voorspellen een daling van de huizenprijzen de komende jaren en dat is ook niet gek nu de bubbel op z’n hoogtepunt lijkt te zijn. Maar kunnen de huizenprijzen wel dalen?
Zolang het aanbod zo laag is zou je kunnen veronderstellen dat vraag en aanbod blijft zorgen voor hoge woningprijzen. Mede door de lage rente kunnen mensen huizen kopen waar ze vroeger niet van durven te dromen. Toch zijn de prijzen zo hard gestegen dat het voor steeds meer mensen onmogelijk wordt een huis in bijvoorbeeld de randstad te kopen. Je zou kunnen zeggen dat er niet meer tegen te sparen is. De rente op je spaarrekening is te verwaarlozen, de inflatie zal toenemen en het is nog maar de vraag of de woningprijzen wel echt zullen dalen.
Resultaten uit het verleden…
We leven in een gekke tijd waar alles anders is dan normaal. Resultaten behaald in het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst en dat wordt steeds meer waarheid. Waar je vroeger de lijnen van statistieken kon volgen zijn we nu in een tijd beland waarin veel mensen maar ook professionals het niet meer weten. Er wordt maar wat geroepen en niemand weet het echt. Feit blijft dat we in een onvoorspelbare tijd leven waarin garanties nagenoeg niet meer bestaan. Tegenstrijdige berichten volgen elkaar op waarin je als consument je weg moet vinden.
Balans tussen vraag en aanbod
De vraag- en aanbodzijde loopt ver uit elkaar en is niet meer in balans. Dat zorgde de afgelopen jaren voor een explosieve stijging van de huizenprijzen. Naarmate de werkeloosheid toe zal nemen en steeds meer bedrijven het niet gaan redden zal er ook steeds meer druk op de huizenmarkt komen. Echter het lage aanbod zorgt ervoor dat de prijzen hoog blijven. Waarschijnlijk ook de komende jaren. Toch is de gemiddelde koper ook niet helemaal gek en zoekt naar zekerheid. Die zekerheid is nog steeds te vinden in stenen want wanneer je kijkt over de lange termijn is een huis nog steeds een goede investering geweest.
Betaalbaarheid
Door de explosieve stijging komt de betaalbaarheid in het gedrang. Mede door het verplicht aanwenden van eigen financiële middelen zou hier wel eens een einde aan kunnen komen maar dat blijft gissen. Wanneer steeds minder mensen een huis kunnen betalen zal dat gevolgen hebben voor de woningmarkt. Waar (flink) overbieden de norm is zou dat enigszins getemperd kunnen worden de komende jaren. Misschien komen we daarmee in balans maar een sterke daling voorzie ik vooralsnog niet snel gebeuren.
Behoefte
De behoefte is de afgelopen jaren mede door het thuiswerken wel veranderd en je ziet dat mensen sneller overwegen te gaan verbouwen dan verhuizen. Het blijft een rekensommetje waarbij het aanbod een grote rol speelt. Waar je vroeger sneller zou verhuizen naar een grotere woning wordt toch ook steeds vaker gekozen voor uitbreiding of verbetering van de woning.
Starters
De starters hebben het zwaar en leunen vaak een beetje op de ouders. Ouders helpen kinderen steeds vaker bij het kopen van een huis. Ook het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor bepaalde groepen helpt mee om toch misschien iets te kunnen forceren. Je moet dan niet de besparing van de overdrachtsbelasting gebruiken om meer te (over)bieden. Per saldo zal een huis dan meer opleveren doordat je als koper meer middelen hebt om te bieden.
Conclusie:
Alle ingrediënten zijn aanwezig om de huizenprijzen de komende jaren door te laten stijgen. De economie kan roet in het eten gooien maar zolang het aanbod te laag is zullen kopers in de rij staan om te overbieden. Hiermee wordt de bubbel steeds groter en die zal ooit een keer stuk gaan.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur