Hoe achterhaal ik de eigenaar van een woning?
04 april 2021 
3 min. leestijd

Hoe achterhaal ik de eigenaar van een woning?

Gegevens eigenaar woning vinden.

Je hebt een leuk huis gezien en bent benieuwd wie de eigenaar is. Daarbij opmerkend dat de bewoner niet de eigenaar hoeft te zijn. Een woning kan verhuurd zijn of tijdelijk aan iemand in gebruik zijn gegeven. Je kan de eigenaar vaak via het kadaster achterhalen, dat geldt ook voor een perceel. Houd er wel rekening mee dat hier in de meeste gevallen kosten aan zijn verbonden.

Waar vind ik de eigenaar van een huis of perceel?

Er is tegenwoordig zoveel op internet te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Diverse dienstverleners die producten en diensten aanbieden. Zo ook voor het opvragen van de eigenaar van een pand of perceel. Vaak is er gratis informatie beschikbaar maar als je meer wilt weten moet je betalen om het eigenaarschap te achterhalen. Via het BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) informatie vergaren is in de meeste gevallen de bron met de beste informatie maar ook anderen bieden deze gegevens aan. Gratis informatie is er maar in beperkte mate te vinden. Ook biedt het kadaster andere gegevens aan. Zo kun je gratis de WOZ-waarde achterhalen maar ook verschillende oppervlaktes en bijvoorbeeld het bouwjaar. Via de BAG-viewer vind je hier gedeeltelijk informatie over.

Welke informatie kan ik niet vinden?

Vaak wordt gedacht dat alles via het kadaster is te vinden, zo ook de woonoppervlakte of zoals dat tegenwoordig Gebruiksoppervlakte Wonen heet. Dit is niet altijd via het kadaster te vinden. Daarnaast wijkt deze informatie vaak af van de werkelijke afmetingen en oppervlaktes. De BAG geeft hier soms wel informatie over maar dat is meestal niet conform de meetinstructie NEN2580 die makelaars en taxateurs verplicht zijn te gebruiken. Bij een huis verkopen dien je dus deze meetinstructie aan te houden en niet zomaar klakkeloos ergens gegevens vandaan halen die je invult.

Via onze site kun je een inmeter bestellen die de woning voor je opmeet. De gegevens worden verwerkt in de plattegronden en je kan een meetrapport laten maken. Zo voldoe je aan de gestelde eisen. Dit gaat wel in combinatie met het inschakelen van een fotograaf.

Product of dienst bestellen >

> Bestel direct een inmeter

Digitale gegevens eigenaar opvragen

In de meeste gevallen krijg je de gegevens tegenwoordig digitaal. Ook voor digitale gegevens moet je vaak betalen. Wil je ook een papieren afschrift dan zijn daar vaak weer extra kosten aan verbonden. Makelaars vragen de gegevens ook digitaal op en hebben meestal een rechtstreekse aansluiting bij het kadaster. Bij een huis verkopen zal de verkoopmakelaar of bij een huis kopen zal de aankoopmakelaar het kadaster raadplegen. Hierbij moet je denken aan het eigendomsbewijs (Uittreksel), kadastrale kaart(en) en de akte van levering(en). Het kadaster heeft de benamingen veranderd waardoor de naam eigendomsbewijs verwarrend kan klinken. Voor de aan- of verkoop van een huis heb je dus de gegevens nodig van het object, het perceel en de eigenaar of eigenaren.

Kan iedereen gegevens van de eigenaar opvragen?

Ja, iedereen kan tegenwoordig informatie over de eigenaar al dan niet tegen betaling opvragen. Het kadaster is een openbaar informatieorgaan. Dat geldt ook voor de locatie, WOZ-waarde, oppervlaktes (perceel) en nog veel meer. Zo kan een huis zijn aangemerkt als monument. Je wilt dan wel graag weten of het een Gemeentelijk- of Rijksmonument is. Dat soort gegevens levert het kadaster. Ook uit andere bronnen kan hier informatie over vergaard worden.

Conclusie:

Tegenwoordig is online veel informatie te vinden, zo ook over de eigenaar van een pand. In veel gevallen moet je betalen wanneer je extra informatie wilt. Daarnaast is het belangrijk een betrouwbare bron te raadplegen zoals het kadaster. Zo weet je dat de informatie betrouwbaar is. Wanneer je het huis verkoopt via de makelaar zal deze de benodigde gegevens voor je opvragen. Wanneer je een huis koopt met behulp van een aankoopmakelaar ontvangt deze gegevens van de verkoopmakelaar en zal ontbrekende informatie zelf opvragen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor