Hoe herken je een asbest dak?
18 september 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Hoe herken je een asbest dak?

Asbest dak

Over asbest of asbesthoudende materialen zoals het ook soms wordt omschreven is veel te doen. Vaak is de onwetendheid van regelgeving voor veel kopers onduidelijk terwijl de verkoper er al jaren zonder gezondheidsklachten woont.

Regelgeving asbest

De regelgeving is soms ook onduidelijk, mag ik wel of niet het asbest verwijderen of welk soort asbest moet ik verwijderen. Ook gelden er andere regels ten aanzien van asbest binnen of buiten. Check altijd de laatste regelgeving want die verandert nogal eens.

Asbest in woningen

Woningen die vóór 1993 zijn gebouwd kunnen asbesthoudende materialen bevatten. Ook op veel oudere schuurtjes liggen asbest golfplaten. Raadpleeg bij twijfel altijd een inspecteur of laat het onderzoeken.

Waar vind je nog meer asbest?

  • Daken met golfplaten
  • Daken van leisteen
  • Bij de cv-ketel als bescherming
  • In vensterbanken
  • Als afvoerbuizen riolering
  • In schoorstenen
  • Tegelplaten
  • Ketelhuis appartement

Ik heb ooit eens een huis getaxeerd en schrok me rot. Alle wanden waren bijna van asbesthoudend materiaal. Wanneer er zoveel asbest in een huis aanwezig is heeft dit invloed op de waarde. Over het algemeen komt een asbest dak in oudere huizen vaker voor en hoeft geen waarde verminderend effect te hebben. Toch vinden veel mensen dit niet plezierig. Zolang je er niet in gaat zagen of boren hoeft er niets aan de hand te zijn. De vezels zijn schadelijk voor de gezondheid dus pas daar mee op.

Asbest bij een huis kopen en verkopen

Asbest ziet er grijs uit en komt voor in bovengenoemde plekken. Bij een huis verkopen is er een vragenlijst waarop je dit in kan vullen. In de “oude” akte van levering of vragenlijst zal dat waarschijnlijk ook zijn vermeld. Als er staat: Verkoper is niet bekend met asbest, betekent dat niet dat er geen asbest aanwezig kan zijn. Hier ontstaat nogal eens verwarring over. De verkoper heeft een meldingsplicht maar wat je niet weet kun je niet melden. Bij een huis kopen heeft de koper een onderzoeksplicht dus schakel bij twijfel een expert in wanneer je zeker wilt weten of er asbest in de woning is verwerkt.

Conclusie:

In oudere huizen kan asbest voorkomen, het ligt eraan waar de asbest aanwezig is. Een klein plaatje achter de CV-ketel of in de schoorsteen is een ander verhaal dan een heel dak. Wanneer je bijvoorbeeld een dakkapel wilt plaatsen moet je rekening houden met de kosten voor het verwijderen van asbest. Wanneer alles blijft zitten zoals het zit is er vaak niets aan de hand zolang er maar geen vezels loskomen die je kan inademen. Die zijn schadelijk.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor