NIEUW FONDS VOOR VERWIJDEREN VAN ASBEST
29 oktober 2019 
2 min. leestijd

NIEUW FONDS VOOR VERWIJDEREN VAN ASBEST

Er komt een fonds voor verwijderen van asbest.

Met dit fonds is het de bedoeling om mensen te stimuleren om asbest te verwijderen. Vanaf volgend jaar kunnen mensen hier geld lenen om hun asbesdak(en) te saneren. Waar eerder de verplichte sanering in 2024 sneuvelde probeert het kabinet opnieuw woningeigenaren te verleiden dit alsnog op korte termijn te doen.

Protest tegen verplichte asbestsanering

Mede door protesten van huiseigenaren blokkeerde de Eerste Kamer afgelopen zomer het voorstel om asbestdaken uiterlijk in 2024 asbestvrij te maken. Dit zou de woningeigenaren op hoge kosten jagen en ook de haalbaarheid van dit plan bracht discussies op gang.

Fonds tot 2028

Het fonds loopt tot 2028 waarmee het kabinet woningeigenaren wil helpen hun asbestdak(en) te vervangen. Hiermee is het geen verplichting maar een stimulans. Naarmate de leeftijd van het asbestdak toeneemt ontstaan er losse deeltjes die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Deze asbestdeeltjes komen in de tuin terecht waarmee de kans om in aanraking te komen met deze schadelijke deeltjes voor de mens toeneemt.

Het fonds kan kreeg een positieve reactie van De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen. Door de lage rente wordt het voor veel mensen mogelijk om mee te doen aan asbestsanering. Daarnaast zijn er geruchten dat de verzekering in de toekomst asbestdaken gaat uitsluiten. Hierdoor wordt een hypotheek lastig van de geldverstrekker eist nou eenmaal dat je huis wordt verzekerd.

Kleine of grote projecten

Alle kleine beetjes helpen maar wanneer er één huis in de straat saneert en de rest pas jaren later is dat inefficiënt. Beter is het om een gehele straat of wijk in één keer aan te pakken. Ook beperk je met eenmalig saneren van de gehele wijk de overlast ten opzichte van de andere bewoners. Hoe dit wordt aangepakt is nog onduidelijk.

Gevaar van asbest

Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van het inademen van asbestdeeltjes. Asbest is al sinds 1993 verboden maar toch komt er nog veel asbest voor in oudere huizen. Vroeger werd asbest veel gebruikt in daken en gevels.

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen met een asbestdak is het slim om je hierover te laten informeren en misschien is het wel verstandig om het huis niet te kopen. Dat kan ik natuurlijk niet beoordelen maar gedegen advies lijkt me hier geen overbodige luxe.

Conclusie:

Er komt een fonds voor het verwijderen van asbestdaken en -gevels. De verplichte sanering is komen te vervallen maar de regering gaat met dit fonds over tot het stimuleren van asbestsanering. Wanneer je op het punt staat een huis met een asbestdak te kopen raadpleeg dan een adviseur of aankoopmakelaar.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor