Waarde van mijn huis.
Steeds vaker krijg ik de vraag: Hoeveel is mijn huis waard geworden? Eigenaren willen dus graag weten hoeveel hun woning in waarde is gestegen. De huidige marktwaarde bepaalt soms de eventuele vervolgstappen waarmee de waarde bepalen de eerste stap is.
> Klik hier om een gratis waarderapport te ontvangen
Indexeren van de woning
De woningprijzen zijn de laatste tijd extreem gestegen en één van de methodes om de waarde in te schatten is deze indexeren. Er zijn verschillende partijen die indexcijfers aanbieden. Daarvoor heb je wel de koopsom of een oudere taxatie nodig. Dat is het vertrekpunt van waaruit je indexeert. VastgoedPro heeft daarvoor een Woning Index Calculator. Je vult de datum van de transactie of taxatierapport in, en de datum van nu. Daarnaast de koopsom of taxatiewaarde op dat moment. Je maakt het veld compleet door je postcode en huisnummer in te vullen. Klik daarna op Bereken en je ontvang de geïndexeerde waarde. Let op: Deze geïndexeerde waarde houdt geen rekening met eventuele verbouwingen of uitbreidingen. De woningindexcalculator vind je hier >
Verbouwingen meetellen
Om de huidige waarde van je woning vast te stellen is het belangrijk de verbouwingen van de afgelopen 5 jaar op te schrijven inclusief de daarbij behorende investeringen. Dat wil niet zeggen dat je de volledige investering mee kan nemen in de waarde. Zo heeft een uitbouw of dakkapel écht meerwaarde maar het sauzen van een muur niet of nauwelijks. Het gaat er dus om wat je van de investering mee kan nemen in de waarde. De taxateur of makelaar kan je hier meer over vertellen.
Woningwaarderapport downloaden
Op deze website vind je het onderdeel waarderapport. Hier kun je een aantal gegevens invullen waarna het systeem een geschatte waarde berekend. Let wel goed op dat je de woonoppervlakte (tegenwoordig Gebruiksoppervlakte Wonen) goed invult. Dit wijkt namelijk nogal eens af. Er moet officieel gemeten worden volgens de NEN 2580 norm. Makelaars en taxateurs meten volgens deze norm. Vul je de verkeerde kengetallen in dan krijg je ook een verkeerde waarde en misschien reken jij je hiermee rijker dan je bent. Daarnaast is een waarderapport een geschatte waarde op basis van deze kengetallen. Deze houdt dus ook geen rekening met verbouwingen, verbeteringen of achterstallig onderhoud. Ga voor het waarderapport naar: https://nlverhuist.nl/woningwaarderapport/ Dit waarderapport is gratis en kan binnen enkele minuten na het invullen van de gegevens worden gedownload.
Vaststellen van de waarde door taxateur
Je huis laten taxeren door een erkende taxateur is de meest betrouwbare vorm om de waarde, lees marktwaarde vast te stellen. De taxateur komt langs om de woning op te nemen. Zal alle gegevens noteren en verwerken waarna de waarde wordt berekend en ingeschat. Ook hierbij geldt dat waarde subjectief is maar dit is wel de meest betrouwbare manier om de waarde in te schatten. Daarnaast kun je het taxatierapport wat tegenwoordig vaak wordt gevalideerd door NWWI gebruiken voor je hypotheekoversluiting. Bespreek altijd eerst het doel van de taxatie met de taxateur die een taxatierapport voor je opstelt.
Waardebepaling door de makelaar
De meeste makelaars bieden nog steeds een gratis waardebepaling aan. De verkoopmakelaar komt bij je langs om de woning te bekijken en op te nemen. De gegevens worden verzameld en er volgt een waarde- verkoopadvies. Makelaars bieden deze aan om zo opdrachten binnen te halen. Wil je niet verkopen, meld dit dan en bespreek wat de opties zijn. Denk eraan dat er soms een groot verschil zit tussen de waarde en hetgeen iemand in een verkoopprocedure biedt. Je zou nog weleens positief verrast kunnen zijn.
Veel woningeigenaren denken dat ze niet kunnen verhuizen omdat de woningen zo duur zijn geworden. Er is te weinig aanbod en je staat als koper in de rij. Vergeet niet dit ook voor je eigen huis geldt. Wanneer iedereen denkt er valt niets te kopen houden we deze cirkel in stand. Jouw huis is misschien veel meer waard geworden dan je denkt. Onderneem actie om de mogelijkheden in kaart te brengen en start met een gratis waardebepaling en maak een afspraak met de hypotheekadviseur. Breng je mogelijkheden in kaart en dan lijkt iets wat onmogelijk is opeens toch veel dichterbij dan je denkt.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.