Huis laten taxeren door een taxateur, hoe werkt dat?
21 september 2019 
3 min. leestijd

Huis laten taxeren door een taxateur, hoe werkt dat?

Taxeren en taxatierapport.

Je kunt een taxateur inschakelen wanneer je een huis hebt gekocht en een hypotheek af wilt sluiten. De bank vraagt dan in de meeste gevallen om een taxatierapport. Wanneer je een verbouwing wilt meefinancieren of de hypotheek over wilt sluiten schakel je in de meeste gevallen ook een taxateur in. Er zit een groot verschil tussen een taxatierapport en een waardebepaling door een makelaar. In dit artikel meer daarover.

Taxateurs

Aan taxateurs worden steeds strengere regels opgelegd en ze moeten aan steeds meer eisen voldoen. Zo zijn er de verplichte jaarlijkse bijscholingen en permanente educatie. Taxateur word je niet zomaar, daar gaat een gedegen studie aan vooraf. Taxateurs staan tegenwoordig ingeschreven bij het NRVT (Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Deze stichting waarborgt de kwaliteit van de taxateurs. Daarnaast worden de meeste taxatie tegenwoordig gevalideerd. De taxatierapporten worden beoordeeld door onder andere NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) maar er zijn ook andere erkende validatie-instituten zoals Taxateur Unie.

Wanneer taxatierapport nodig

Met name bij de koop van een woning eist de geldverstrekker in de meeste gevallen een gevalideerd taxatierapport. Belangrijkste doel hiervan is dat de taxateur de waarde en hetgeen hij waarneemt vastlegt in een taxatierapport. Dit geeft de bank meer zekerheid bij gedwongen verkoop. Daarbij is het rapport de laatste jaren uitgebreid met informatie over duurzaamheid.

Verbouwing

Ook bij een verbouwing die je mee wilt financieren zal er een taxatierapport worden gevraagd. De taxateur zoekt uit wat de waarde vóór verbouwing is en wat de woning na de verbouwing waard is. Ook de verbouwing en/of uitbreiding inclusief de kosten hiervan wordt vastgelegd in het rapport. De taxateur schat tevens in of de verbouwingskosten die de klant aangeeft te zullen investeren overeenkomst met de werkelijkheid.

Oversluiting

Ook bij het oversluiten van de hypotheek verlangt de bank een taxatierapport. Net zoals bij aankoop of verbouwing komt de taxateur langs en neemt de woning op. Hij/zij vermeld de gegevens en de waarde in het rapport. Deze wordt beoordeeld door de bank en doet op basis van de waarde een nieuw voorstel.

Wat kost een taxateur

De kosten van taxateurs lopen nogal uiteen. Door de strengere regels en meer uitzoek- en/of invulwerk kost het de taxateur meer tijd om het rapport gereed te melden. Dit gaat tegenwoordig allemaal online. Hierdoor zijn de tarieven van taxateurs gestegen. De kosten die hij doorberekent bestaan o.a. uit:

  • Het tarief voor de taxateur
  • Kadasterkosten
  • Gemeentelijke leges
  • Validatie van het rapport (indien nodig)
  • Aanvullende onderzoekskosten
  • Btw van 21% op het totaalbedrag

De kosten variëren ook per plaats of gebied. Vraag dus van tevoren wat de taxateur in rekening brengt. Deze bedragen worden vastgelegd in de opdrachtvoorwaarden waar je als consument/klant akkoord voor moet geven.

Verschil taxatierapport en waardebepaling

Wanneer we het hebben over een taxatierapport bedoelen we een rapport wat door een taxateur is opgesteld. Al dan niet gevalideerd maar uitgewerkt in een daarvoor bedoeld systeem. Deze taxateur maar ook het rapport moet aan verschillende eisen voldoen. Bij een waardebepaling komt een makelaar langs om in te schatten wat de waarde van jouw woning is. Dit onderzoek is vaak wat minder uitgebreid dan een taxatierapport. Aan de waardebepaling worden geen extra regels gesteld.

Waardeverklaring

Jaren geleden werd vaak een waardeverklaring gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning. Van de huidige woning werd een waardeverklaring opgesteld waarmee de klant bewijs had dat z’n eigen woning een bepaald bedrag waard was. Deze waardeverklaring is niet meer toegestaan. Makelaars en taxateurs dienen deze regel te volgen. Toch zijn er nog steeds hypotheekadviseurs die om zo’n waardeverklaring vragen. Zoals gezegd is dit niet meer toegestaan.

Wanneer heb ik wat nodig

Bij een huis kopen heb je een al dan niet gevalideerd taxatierapport nodig. Dat geldt ook bij het oversluiten van de hypotheek. Ook bij het meefinancieren van de verbouwing zal een bank hierom vragen. Wil je de waarde in verband met het verkopen van je woning weten? Dan kun je een makelaar een waardebepaling laten doen. Hij/zij zal je dan informeren en adviseren over de waarde en welke vraagprijs en strategie daarbij hoort. Aan zo’n waardebepaling kunnen geen rechten worden ontleend en is puur informatief. Een waardebepaling wordt door een makelaar vaak gratis uitgevoerd in de hoop dat hij de opdracht tot verkoop krijgt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Huis verkopen en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor