Kan ik zelf foto’s maken van mijn woning?
03 april 2021 
3 min. leestijd

Kan ik zelf foto’s maken van mijn woning?

Ja, dat kan prima, NLVERHUIST is zo opgezet dat je zelf foto’s kan maken en plaatsen. Denk er wel aan dat een professionele fotoreportage natuurlijk meer tot de verbeelding spreekt. Een huis kopen blijft gevoel dus besteed aandacht aan de presentatie.

Daarnaast heb je een goede camera of een geschikt mobiel nodig. Denk eraan dat je maar één keer een eerste indruk kan maken. Onderschat dit niet en schakel bij twijfel een fotograaf in. Klik hiervoor op bestel.

Bestel direct een professionele woningfotograaf

> Ga naar bestelpagina

Foto’s met mobiel

Niet alle mobiels zijn hier geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan kleine ruimtes zoals de badkamer. Wanneer je een mobiel hebt die uit kan zoomen komt de hele badkamer erop. Heb je die niet dan mis je vaak gedeeltes. Houd daar rekening mee.

Camera

Wanneer je een goede camera hebt kun je die ook gebruiken. Denk er wel aan dat de bestanden dan enorm groot zijn. Die kun eventueel verkleinen.

Realistisch beeld

Zorg voor een realistisch beeld en denk eraan dat de lichtinval goed is. Zorg ervoor dat een groothoeklens niet de hele foto uit elkaar trekt. Dit kun je met name zien aan de deuren.

Vastgoedfotografie

Vastgoedfotografie is lastiger dan een portret of buitenfoto. Wanneer je binnen fotografeert is het belangrijk dat de lichtinval goed is en je niet tegen de zon in fotografeert. Buiten heb je meestal voldoende licht maar ook hiervoor geldt dat de zon roet in het eten kan gooien.

Opruimen

Denk eraan dat de woning netjes is opgeruimd. Over het algemeen hebben we allemaal teveel spullen en is de woning vaak overvol. De meest gehoorde tip is dan ook “de woning opruimen” en leger maken. Natuurlijk niet te leeg maar wel voldoende zodat je de ruimtes goed kan bekijken.

Kijk hier ook naar het vloeroppervlak wat je op de foto’s kan zien. Heb je behoefte aan advies om de woning verkoopklaar te maken? Klik dan op de link hieronder en ga naar het gedeelte Media en Presentatie. Vink daar “stylingadvies op afstand” aan. Je maakt dan zelf foto’s van elke ruimte die de stylist ontvangt. Zij schrijft een advies zodat je precies weet wat je kan doen om de woning fotografie klaar te maken.

Bestel hier stylingadvies op afstand

> Ga nu naar bestelpagina alle producten en diensten

Vanuit welke hoogte fotograferen

Toen ik ooit als makelaar begon maakte ik zelf foto’s, ik dacht dat het slim was om vanuit een zo hoog mogelijke stand te fotograferen. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Maak niet dezelfde fout en fotograaf vanuit ongeveer 1 meter vanaf de vloer. Ga dus door de knieën wanneer je zelf foto’s maakt.

Tips voor fotografie

 • Ruim de woning op
 • Badkamer en keuken zoveel mogelijk leeg
 • Fris e.v.t. je muren op
 • Haal persoonlijke spullen weg
 • Kussens (netjes) in de bank
 • Zorg voor schone ramen en spiegels
 • Bedden strak opmaken (liefst met neutraal dekbedhoes)
 • Wasgoed in de mand
 • Zorg voor goede kleurbalans van de foto’s
 • Maak rechte foto’s op circa 1 meter hoogte (liefst liggende foto’s)
 • Doe de toiletbrillen dicht
 • Denk aan spiegels waar je zichtbaar bent
 • Niet tegen de zon in fotograferen
 • Geen huisdieren of kinderen bij op de foto
 • Kentekens van auto’s niet zichtbaar
 • Doe alle lampen aan
 • Zet een bloemetje en e.v.t. vers fruit op tafel
 • Buiten: Zorg dat de tuin netjes is.
 • Buiten: Zorg dat balkon schoon is.

Bekijk hier alle onmisbare tips huis verkopen

> Ga naar overzicht hoe woning verkoopklaar maken

Kortom:

Fotograferen kun je prima zelf maar je moet hier wel even aandacht aan besteden. Beter is het om eerst even de tijd nemen en om op te ruimen voordat je een camera pakt. Wil je écht een professionele presentatie met plattegronden, video en meetrapport? Alles is te bestellen via de bestel button bovenaan in het menu. Succes!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor