Hoe kan ik snel mijn woning (laten) ontruimen?
11 mei 2021 
3 min. leestijd

Hoe kan ik snel mijn woning (laten) ontruimen?

Woning snel (laten) ontruimen.

Door een woning ontruimingsbedrijf kun je relatief snel je huis laten ontruimen zonder dat je daar zelf veel werk mee hebt. Dit gebeurt vaak bij overlijden, emigratie, uitzetting of het plotseling verdwijnen van een bewoner. Ook bij nalatigheid door een huurder kan er onder voorwaarden worden overgegaan tot woningontruiming.

> Ga naar woning ontruimingsbedrijven

Woningontruiming bij uitzetting

Deze vorm van ontruiming wordt vaak gebruikt wanneer een huurder z’n verplichtingen niet na kan (of wil) komen. Gedwongen uitzetting is dan het gevolg. Je kunt niet zomaar een huurder eruit zetten dus er moet wel de juiste aanleiding voor zijn. Ook is er vaak een gerechtelijk bevel tot woningontruiming nodig. Dit geldt ook wanneer iemand z’n hypotheek niet meer betaalt en de bank opdracht geeft tot ontruiming.

Woningontruiming bij overlijden

Wanneer iemand overlijdt en een woning vol spullen achterblijft kunnen nabestaanden ervoor kiezen de woning te laten ontruimen. Vaak wordt dan eerst aan de familie gevraagd om persoonlijke spullen te verdelen waarna het ontruimingsbedrijf aan de slag gaat en de woning ontruimt. Bij een huurwoning zal de huur worden opgezegd en de woning schoon, leeg en ontruimd worden opgeleverd. De oude spullen die niet geschikt zijn voor hergebruik of verkoop worden zorgvuldig door het woning-ontruimingsbedrijf afgevoerd. Spullen die wel geschikt worden voor hergebruik komen vaak in een kringloopwinkel terecht. Het ontruimingsbedrijf maakt de woning netjes schoon of schakelt hier een schoonmaakbedrijf voor in.

Woningontruiming voor verkoop

Sommige woningen worden na ontruiming verkocht. Soms komt het voor dat het interieur dermate is verouderd dat er wordt gekozen voor ontruiming. De makelaar kan daarna de woning leeg verkopen of er in samenwerking met een verkoopstylist voor kiezen de woning summier in te richten en zo verkoopklaar te maken. De woning kan worden opgefrist en bijvoorbeeld worden ingericht met kartonnen meubelen om de woning mooi te kunnen presenteren.

Klik hier voor meer informatie over woning inrichten met karton >

> Schakel verkoopstylist(e) in

Woningontruiming bij emigratie

Wanneer iemand besluit om naar het buitenland te vertrekken worden vaak niet alle spullen meeverhuist. Sommige meubels zijn overbodig of passen niet meer in de volgende woning. Ook uit kostenoverweging (vervoer) kan ervoor worden gekozen spullen achter te laten. De spullen kun je dan af laten voeren door een ontruimingsbedrijf. Soms wordt ervoor gekozen alleen de persoonlijke spullen mee te verhuizen naar het buitenland. De rest wordt door het ontruimingsbedrijf afgevoerd en/of hergebruikt.

Woningontruiming door verdwijning

Een bewoner kan het hazenpad kiezen en met de noorderzon al dan niet naar het buitenland vertrekken. De verhuurder of eigenaar blijft dan met alle spullen achter. In zo’n geval komt er een rechter aan te pas voordat de woning kan worden ontruimd. Zijn de juiste procedures gevolgd en is er toestemming tot ontruiming, dan wordt een bedrijf ingeschakeld om de woning te ontruimen.

Wat kost een huis laten ontruimen?

De kosten van een woning laten ontruimen zitten met name in de uren die worden doorberekend door de mankrachten en het afvoeren van de spullen. Dit heeft alles te maken met de oppervlaktes en hoeveelheid spullen die in de woning zijn achtergebleven. Dit varieert van honderden tot wel duizenden euro’s. Ook de schoonmaakkosten worden doorberekend en zijn afhankelijk van hoe vies een woning is achtergelaten. Voor sommige zaken moet het ontruimingsbedrijf ook betalen om af te voeren. Denk hierbij aan asbesthoudende materialen, gevaarlijke stoffen of chemicaliën. En dan heb ik het nog niet over de tuin en/of waar misschien allerlei zaken zijn opgeslagen die invloed op het milieu hebben.

Vind woning ontruimingsbedrijf >

> Meer over woningontruiming

Kan ik zelf mijn woning ontruimen?

Je kunt prima zelf je woning ontruimen en schoonmaken wanneer je de milieuregels in acht neemt. Bel een kringloopwinkel op voor de grote spullen of verkoop ze bijvoorbeeld via Marktplaats. Voer de overige spullen op een milieuvriendelijke manier af. Je kan een aanhanger huren om zelf spullen naar de stort te brengen. Dit is natuurlijk veel goedkoper maar kost veel meer tijd. Vaak zit er een tijdsdruk op wanneer een woning voor een bepaalde datum moet worden opgeleverd. Voor een snelle ontruiming is het vaak beter een woning ontruimingsbedrijf in te schakelen.

Conclusie:

Over het algemeen kan een woning ontruimingsbedrijf een huis snel ontruimen, schoon en leeg opleveren. Afhankelijk van de kosten die je hieraan wilt besteden kun je er ook voor kiezen om het zelf te doen. Houdt er rekening mee dat wanneer je zelf de woning wil ontruimen dat het dan vaak wel wat langer duurt. Afhankelijk van jouw situatie kun je hier zelf wel een goede inschatting en keuze in maken. Ontruimen kost geld, maar niet, of te laat ontruimen kost misschien meer.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor