Welke vragen stel ik bij het bezichtigen van een huis?
15 januari 2021 
3 min. leestijd

Welke vragen stel ik bij het bezichtigen van een huis?

Vragen tijdens een bezichtiging.

Tijdens een bezichtiging doe je veel indrukken op en kan het voorkomen dat je bepaalde zaken vergeet te vragen. Bekijk daarom de documentatie van de makelaar goed en maak een lijst met vragen die je wilt stellen op basis van hetgeen je hebt ontdekt. Om je op weg te helpen hebben we hieronder alvast een aantal vragen en opmerkingen op een rij gezet.

Ps: Heb je al een aankoopmakelaar ingeschakeld? Die kan meegaan met de bezichtiging en helpt je met alle vragen die je hebt. Een echte aanrader dus. Download ook de checklist bezichtigen zodat je tijdens de rondleiding niets kan vergeten. Bijkomend voordeel is dat je thuis alles nog eens rustig door kan nemen.

Download checklist bezichtigen >

> Ga naar meer downloads

Ga je voor een tweede keer kijken? Bekijk dan ook Tweede keer kijken >>

Mogelijke gebreken?

Als koper heb je onderzoeksplicht, en als makelaar en verkoper heb je de informatieplicht. Kijk daarom goed of je scheuren of vochtplekken tegenkomt, en vraag de makelaar wat de oorzaak is van deze mogelijke gebreken. Erachter komen dat er hoge reparatiekosten voor de fundering zijn als je het huis al hebt gekocht, is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Als je echt interesse hebt in het kopen van de woning, is het daarom in de meeste gevallen aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Deze kun je bij het plaatsen van je bod ook opnemen als ontbindende voorwaarde.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Wie zijn de buren?

Vraag de makelaar over de mensen uit de straat en buurt. Hoe zijn de gezinssamenstellingen en hoe gaat men met elkaar om? Is er (bij een appartement) een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) of worden er vaak straatfeesten georganiseerd? Zijn er nog andere pluspunten en minpunten? Een nog betere manier om hier antwoord op te krijgen, bel even bij de buren aan om ze te vragen naar hun ervaringen met de buurt, de straat of het flatgebouw.

Hoe duurzaam is het huis?

Voordat je de woning eventueel betrekt, wil je weten aan welke kosten je toe bent. Vraag daarom hoeveel geld je kwijt bent aan maandlasten voor o.a. gas en licht. Behalve dat het je ecologische voetafdruk verkleint, levert het ook financieel wat op als je een duurzaam (of verduurzaamd) huis hebt. En je huis wordt meer waard als deze geïsoleerd is.

Zijn er spullen die ik kan overnemen?

Als er niks is afgesproken, wordt de woning in principe kaal opgeleverd. Het komt natuurlijk voor dat de verkoper dingen in het huis wil laten, bijvoorbeeld gordijnen, lampen en vloeren. Vraag de makelaar daarom naar de lijst van (roerende) zaken en maak goede afspraken als je roerende zaken wil overnemen van de verkoper.

TIP: Klik hier voor meer informatie over een huis kopen >>

Waarom wordt de woning verkocht?

De reden waarom de woning verkocht wordt, kan veel zeggen. Gaat iemand groter wonen vanwege gezinsuitbreiding of is er bonje met de buren en veel onderhoud aan het huis? Voor het bepalen van je bod kan het ook goed zijn om er zo achter te komen hoe snel de verkoper van het huis af wil.

Zijn er al meer bezichtigingen geweest?

En hoe lang staat de woning al te koop? Hiermee kom je erachter hoe populair de woning is. Ook dat kan je helpen bij het bepalen van je bod.

Samen zie je meer dan alleen

Een aankoopmakelaar blijft tijdens jouw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waar hij of zij op moet letten en kan jou daarom adviseren. En mocht je na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan je aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je aangaan.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en energielabel

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor