Verhuizen tijdens coronacrisis, kan dat nog?
16 april 2020 
2 min. leestijd

Verhuizen tijdens coronacrisis, kan dat nog?

Kun je nog verhuizen tijdens coronacrisis?

Dat is een vraag die me regelmatig wordt gesteld. Kan ik nog wel verhuizen tijdens de coronacrisis? Ik kan me voorstellen dat deze vraag bij mensen opkomt. Natuurlijk heeft het coronavirus invloed op de woningmarkt maar verhuizen kan nog steeds. Ook voor de overdracht bij de notaris zijn maatregelen genomen. Ook een huis verkopen in deze tijd gaat gewoon door en veel makelaars hebben het drukker dan ooit.

De intelligente lockdown maakt het nog steeds mogelijk om te kunnen verhuizen zolang we 1,5 meter afstand tot elkaar maar bewaren. Natuurlijk duurt alles wat langer en moeten we hier meer tijd voor nemen maar dat is altijd nog beter dan alles op slot te doen.

Makelaars en bezichtigingen

Allerlei maatregelen zijn er genomen zodat woningzoekers nog steeds een huis kunnen bezichtigen. Sommige makelaars kiezen voor virtuele rondleidingen of extra media op hun website. Hiermee scheid je het kaf van het koren waarmee je vooraf een selectie maakt van écht geïnteresseerden. Uiteindelijk zal een koper altijd de woning willen zien voordat er een definitieve deal wordt gesloten. Dat lijkt me ook logisch omdat een huis kopen met veel geld gepaard gaat.

Eindinspectie en oplevering huis

Een beperkt aantal mensen bij de eindinspectie, handschoenen dragen en veel handen wassen. Niet dezelfde pen gebruiken voor het eindinspectieformulier en voldoende afstand bewaren zijn maatregelen die makelaars toepassen. Hierbij kan je denken aan 1 verkoper, 1 koper en de makelaar en/of aankoopmakelaar. In de praktijk blijft de andere koper en/of verkoper in de auto zitten. Dit kan dus gewoon doorgaan.

Bezoek aan de notaris

Het tekenen bij de notaris kan op afstand, diverse virtuele systemen worden hiervoor gebruikt en de akte van levering kan via een volmacht worden getekend. Anders is dat bij de hypotheekakte. Daarvoor moet de koper nog steeds langskomen maar ik heb begrepen dat ze bezig zijn om ook hiervoor een oplossing te vinden.

Verhuizers nemen maatregelen

Ook verhuizers nemen voorzorgsmaatregelen. Ze werken in kleine groepjes waarbij je moet denken aan maximaal 3 personen. Wanneer verhuizers ziek worden kan dat gevolgen hebben voor de verhuizing. Dat geldt overigens voor iedereen en elk bedrijf. Ook kan de verhuizing hierdoor wat langer duren dan normaal en kan een verhuisbedrijf besluiten het bedrijf tot nader order te sluiten. Vraag dus goed aan het verhuisbedrijf hoe ze hiermee omgaan voordat je akkoord geeft op de offerte.

Kan ik nog wel een hypotheek krijgen?

Op dit moment is er nog niet zoveel aan de hand maar wanneer jouw situatie onzeker wordt omdat het bedrijf waarvoor je werkt in de problemen komt zal dat voor jou ook gevolgen hebben. Gisteren (15 april 2020) sprak ik met een hypotheekadviseur die aangaf dat sommige banken al vragen om meer informatie. Hierbij moet er een soort vragenlijst worden ingevuld. Het gaat dan om het toekomstperspectief van jou als werknemer en je werkgever. De bank wil weten of je in staat bent de maandelijkse hypotheeklasten kan betalen. Dat klinkt logisch maar de positie van je werkgever kan voor jou ook verstrekkende gevolgen hebben.

Hoe gaat het op de woningmarkt?

Voorlopig gaat alles nog door en heeft de gemiddelde makelaar nog steeds woningen om te verkopen. Verkopersbellen regelmatig om te vragen of dit het juiste moment is om nog snel te verkopen. Afhankelijk van jouw situatie adviseert de makelaar hetgeen slim is om te doen. Er is in verhouding nog steeds meer vraag dan aanbod hetgeen de prijzen nog niet doet dalen. Of daar de komende maanden verandering in komt is lastig te voorspellen. Wanneer steeds minder mensen een hypotheek kunnen krijgen zal dat uiteindelijk ook invloed op de woningmarkt hebben.

Conclusie:

Op dit moment gaat alles nog steeds gestaag door en is er voor veel makelaars nog niets aan de hand. Ook verhuizen kan nog steeds al moet je hiervoor de nodige maatregelen treffen en rekening met elkaar houden.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur en woningontruiming

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor