Waarom is het aanbod huizen zo laag?
03 februari 2021 
2 min. leestijd

Waarom is het aanbod huizen zo laag?

Lage aanbod huizen.

Het antwoord op deze vraag is een combinatie van meerdere factoren en niet in één zin te vangen maar het achterblijven van nieuwbouwhuizen voor zowel huur als koop is een grote boosdoener.

Nieuwbouw

In de crisistijd is de woningbouw gestagneerd, er stonden veel woningen te koop en de vraag was een stuk minder. Logisch dat je dan minder bouwt maar dat is een kortetermijnvisie. Het duurt namelijk jaren om een tekort dat ontstaat weer in te halen. Je zou kunnen zeggen dat de overheid hier is tekortgeschoten maar daar heb je nu niets aan.

Koop en huur tekort

Het is niet alleen het lage aanbod koopwoningen wat opvalt maar ook het aantal beschikbare huurwoningen wat wordt aangeboden is laag. Honderden mensen schrijven zich in op een huurwoning maar uiteindelijk kan er maar aan één de sleutel worden overhandigd. Schrijnende gevallen dienen zich dagelijks aan en worden moedeloos bij de zoveelste afwijzing. Ook hiervoor geldt dat door alle regels en maatregelen woningstichtingen minder hebben gebouwd de afgelopen jaren.

Stuwmeer aan kopers

Doordat de prijzen in crisistijd bleven dalen namen de toenmalige woningzoekers een afwachtende houding aan. Wanneer prijzen blijven dalen is het misschien geen goed moment om te kopen. Hierdoor ontstond een stuwmeer aan potentiele kopers die in de wachtkamer zaten om toe te slaan op het moment dat de prijzen weer zouden stijgen. En dat is ook gebeurt met alle gevolgen van dien.

Vergrijzing

Oudere mensen willen vaak verhuizen naar een gelijkvloerse woning of appartement maar dat moet wel beschikbaar zijn en daar ligt het probleem. Wanneer ouderen kunnen doorstromen komen er weer woningen voor bijvoorbeeld gezinnen vrij. Nu de ouderen blijven zitten komt ook hun woning niet vrij en stagneert dit proces.

Aanbod afstemmen op behoefte

Het valt mij nog steeds op dat er te weinig wordt gedaan met de behoefte van de mens wat betreft wonen. Er worden steeds meer kleinere woningen gebouwd waar je met goed fatsoen met een gezin niet kan wonen. Luisteren naar de behoefte van potentiele kopers of huurders zou integraal onderdeel moeten uitmaken van het beslissingsproces om bepaalde typen woningen te bouwen. Afstemmen op de behoefte en een planning voor de komende 10 tot 20 jaar maken. Daar lijkt het vooralsnog niet op.

Locaties

Waar de overheid inzet op inbreiding en afstand houdt van natura2000 gebieden zijn er nog volop mogelijkheden om in bepaalde regio’s te bouwen. Daarvoor moeten procedures eenvoudiger worden gemaakt en de manier van bouwen zal drastisch moeten veranderen. Traditioneel bouwen duurt veel te lang, ik denk dat hiermee een goede stap in de juiste richting kan worden gezet met innovatieve projecten.

Toename thuiswerken

Ook door een toename van het thuiswerken is de behoefte aan meer ruimte ingezet en de verwachting is dat thuiswerken een vaste plaats krijgt in onze samenleving. Bouwen en verbouwen is de norm. Naar een aan- of opbouw zal steeds vaker vraag zijn, dat zie je al aan het aantal dakkapellen wat wordt geplaatst.

Conclusie:

Op de vraag waarom het aanbod zo laag is zou je kunnen zeggen dat het niet op tijd in balans brengen van vraag en aanbod de hoofdreden is. Er is te veel vraag en te weinig aanbod en dat los je niet binnen een paar weken of maanden op. Daar gaan jaren overheen. Ik denk dat er steeds meer behoefte komt aan multifunctioneel wonen waarbij je de woning eenvoudig aan kan passen tijdens je levensloop. Er zijn nog bergen werk te verzetten om deze behoefte of sterker nog, eerste levensbehoefte op peil te brengen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en huis kopen

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor