Verkoopt een huis beter in de lente?
21 april 2021 
4 min. leestijd

Verkoopt een huis beter in de lente?

Of een huis beter verkoopt in de lente is geen standaard antwoord op te geven. Feit blijft wel dat het in de lente vaak begint te kriebelen. En als het begint te kriebelen worden er vaak beslissingen genomen. Gaan we opruimen en klussen of zetten we toch de volgende stap? Dat is waar veel verkopers mee worstelen. Vooral omdat de behoefte naar groter wonen in verband met thuiswerken steeds groter wordt. Maar ja, het aanbod valt nogal tegen en durf ik wel te verkopen voordat ik een ander huis heb gekocht. Dat zijn vragen die bij verkopers opkomen. En dat is terecht.

Het lage aanbod maakt…

Het lage aanbod koopwoningen maakt verkopers onzeker. Een huis kopen is niet zo eenvoudig dan jaren geleden. Het aanbod is laag en er zijn veel kapers op de kust. Wanneer eenmaal de beslissing is genomen om te gaan verhuizen kan dat na vele bezichtigingen en biedingen snel omslaan. Blijven wonen is dan soms een betere optie omdat het droomhuis nog niet is gevonden of is gegund. Verbouwen of verbeteren of een tijdelijke zoekstop inlassen is dan vaak het gevolg.

In welk jaargetijde verkoopt een huis het beste?

Je huis verkopen in de lente, zomer, herfst of winter maakt niet zoveel uit. In elk seizoen worden huizen verkocht omdat mensen nou eenmaal moeten wonen. Er zijn allerlei redenen waarom iemand gaat verhuizen. Ook in de winter zijn mensen op zoek naar een huis. Toch geeft een mooie bloeiende tuin een beter gevoel dan een groen uitgeslagen terras. Misschien iets om rekening mee te houden bij een huis verkopen.

Prachtige presentatie met de tuin in bloei

Jaren geleden verkocht ik een huis van mensen die helemaal gek waren van de tuin. Diverse mooie planten en bloemen stonden in de tuin. De verkopers stonden erop dat de fotograaf pas mocht komen wanneer alles in bloei stond. Stralende plaatjes waren het gevolg en kopers stonden in de rij. De presentatie was prachtig en niet te vergelijken met een tuin die er dor uitzag. Wanneer je ook zo’n tuin hebt en wilt verkopen kan een goede planning meehelpen. Soms kan een maandje eerder of later een groot verschil wat betreft presentatie zijn. Laten we eerlijk zijn, een mooi verzorgde en bloeiende tuin spreekt toch iedereen aan?

Vroeger toen…

Vroeger zag je een echte structuur in de seizoenen waarbij veel verkopers in het voorjaar de woning te koop aanboden. De oplevering vond dan plaats ergens rond de zomervakantie. Ook net na de zomervakantie werden veel woningen te koop aangeboden. Makelaars hielden hier soms rekening mee met de vakantieplanning waarbij het personeel in de maanden augustus en september geen vrij konden krijgen. Dan werden er veel woningen in de verkoop gezet die voor het einde van het jaar werden opgeleverd. De veranderende regels per 1 januari hielpen daar een beetje bij. Dat is allang niet meer zo. Je ziet tegenwoordig een veel gelijkwaardiger curve waarbij het in de vakanties iets terugloopt.

Kinderen en de school

Bij een verhuizing speelt de school van de kinderen soms een grote rol. Direct na de vakantie beginnen op een nieuwe school komt veel kopers en verkopers vaak goed uit. Het is logisch dat bieders hier rekening mee houden in hun voorstel. Soms is de oplevering een dermate belangrijk punt dat er geen mondelinge deal, koop en verkoop aan deze bieder volgt. Ik moet erbij zeggen dat kopers tegenwoordig steeds meer flexibel zijn. Dat komt door het lage aanbod. Ze zijn soms bereid om hier toch concessies in te doen en een andere oplossing zoeken voor de schoolgaande kinderen.

Concurrerende huizen?

In mooie jaargetijden zie je vaak wel wat meer concurrentie wat betreft huizenaanbod echter in deze tijd waar een overschot aan woningzoekers is valt dit ook reuze mee. Voordat een huis online komt is het soms al verkocht. Sommige woningzoekers doen zelfs briefjes door de brievenbus van mensen. Vooral courante woningen met ruimte en een tuin zijn ongekend populair. Ook zie je een toestroom van mensen uit het westen die ontdekt hebben dat ze richting het oosten en noorden meer kans op een woning hebben. Voor teveel concurrentie hoef je tegenwoordig dan ook niet meer bang te zijn. Er zijn meer kopers dan verkopers in de huidige woningmarkt.

Is nu het beste moment om te verkopen?

Op deze vraag kun je zelf het beste antwoord geven. Wanneer je eraan toe bent ga je verkopen en ben je dat nog niet, dan wacht je nog even. Zorg er in ieder geval voor dat je niet dakloos wordt door je huis te verkopen zonder dat je een ander huis hebt. Voor jaren terug kon je die gok nog een keer nemen maar dat is er tegenwoordig niet meer bij. Ook even snel een huurhuis scoren is verleden tijd tenzij je een buitensporig hoge huurprijs wilt betalen.

Zelf of via een makelaar verkopen?

Tegenwoordig heb je de keuze om zelf te verkopen of een verkoopmakelaar in te schakelen. Ook zou je kunnen overwegen om samen te verkopen waarbij jij als verkoper een deel van de werkzaamheden voor je rekening neemt. Via deze site kun je makkelijk en zelfs kosteloos je woning plaatsen. Wil je diensten uitbesteden kun je die hier ook bestellen. Klik hieronder voor meer informatie.

Vind een makelaar >

> Woning kosteloos plaatsen 

> Gratis waardebepaling aanvragen

Conclusie:

Het jaargetijde maakt niet uit wanneer jij je huis wilt verkopen ook al adviseer ik dat niet in een vakantieperiode te doen. De presentatie komt er wel mooier uit te zien bij zonnig weer en een bloeiende tuin. Een huis kopen is een grotere opgaven dan een huis verkopen. Houdt daar rekening mee wanneer je de volgende stap overweegt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor