Je moet je huis goed ventileren omdat je anders gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en luchtwegenaandoeningen kan krijgen. Een goed geventileerd huis is beter voor de gezondheid. Daarnaast kunnen er vochtplekken en schimmelvorming ontstaan. Zelfs houtrot van de balken onder de vloer kan ontstaan door slechte ventilatie.
Beter geïsoleerde huizen
Tegenwoordig worden huizen steeds beter geïsoleerd waardoor er steeds minder natuurlijke lucht van buitenaf binnenkomt. Hierdoor is het belangrijker geworden gebruik te maken van ventilatiesystemen die 24 uur per dag ventileren.
Mechanische ventilatie
Wie kent ze niet, de mechanische ventilatie met meestal een unit op zolder. Afvoerkanalen in keuken, badkamer en toilet. De afzuigsnelheid van de motor voor deze ventilatie wordt geregeld met een standenschakelaar in de keuken en/of badkamer. Tegenwoordig zijn er varianten met afstandsbediening.
Natuurlijke ventilatie
Bij natuurlijke ventilatie moet je denken aan ventilatieroosters, deze komen bijvoorbeeld ook voor in ramen. Ook naden en kieren vallen onder natuurlijke ventilatie. Het overgrote deel van de huizen in Nederland heeft natuurlijke ventilatie. Bij het dichten van de naden en kieren of het beter isoleren van de woning moet niet worden vergeten de ventilatiebalans aan te passen door e.v.t. extra apparatuur.
Ventilatie in kruipruimte
Via gevelroosters en vloerventilatiekokers wordt de kruipruimte geventileerd. Hierbij is het belangrijk dat er luchtstroming ontstaat. Aan één zijde een ventilatierooster aanbrengen is onvoldoende. Ik heb ooit een herenhuis verkocht waarbij de houten vloer was vervangen door beton. De betonvloer was aan de onderzijde met een dikke laag isolatiemateriaal geïsoleerd. Aan het isolatiemateriaal hingen vochtdruppels. Dat is typisch een geval van onvoldoende of zelfs geen ventilatie.
Balansventilatie – Warmteterugwinning (WTW)
Bij deze vorm van ventileren wat overigens ook onder mechanische ventilatie valt gaat zo min mogelijk warmte verloren. De luchtstromen worden in balans gehouden (balansventilatie) waarbij de verse lucht wordt verwarmd door de lucht die wordt afgevoerd. De warmtewisselaar zorgt hiervoor en de luchtstromen komen hierbij niet met elkaar in aanraking.
Huis kopen
Kijk bij een huis kopen dus ook naar de manier en staat van de ventilatie. Laat je aankoopmakelaar je hier meer over vertellen. Ook meelopen met een bouwkundige keuring kan zinvol zijn. Je kunt dan vragen stellen aan de bouwkundig inspecteur. Laat je dus goed informeren over de ventilatie van je toekomstige woning.
Conclusie:
Ventilatie is van wezenlijk belang voor een goede leefomgeving in je huis. Slechte ventilatie zorgt juist voor een slechte leefomgeving waardoor je ziek kan worden. Welk systeem ventilatie je ook gebruikt het blijft belangrijk om goed te ventileren. Ventileer ook de kruipruimte voor een beter behoud van de woning. Weet je niet of je huis goed ventileert? Raadpleeg dan een expert.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en verkoopmakelaar