Uitstel financieringsvoorbehoud.
Je huis is verkocht onder voorbehoud en de getekende stukken zijn naar de notaris verzonden. De koper gaat met de hypotheekadviseur aan de slag om de financiering te regelen. Maar dan…
Dan wordt er uitstel gevraagd voor het financieringsvoorbehoud, als verkoper snap je helemaal niets meer van en schiet in de stress. Hier had je niet op gerekend. Je denkt, ze hebben toch tijd genoeg gehad? Ze vragen nog maar liefst 2 weken uitstel. Wat moet je in zo’n geval doen.
Gewoon rustig blijven
Als eerste gewoon rustig blijven. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit uitstel wordt gevraagd. Je mag er nog steeds vanuit gaan dat de koper het huis graag wil anders had hij/zij wel alles in het werk gesteld om de koopt te kunnen ontbinden. Maar wat kan er aan de hand zijn en wat moet ik doen. Probeer eerst te onderzoeken waarom er uitstel wordt gevraagd. Vraag het gewoon aan de kopers of diens hypotheekadviseur. Wanneer er een aankoopmakelaar bij is betrokken kun je die ook raadplegen. Vraag altijd eerst toestemming aan je eigen makelaar voordat je hem/haar passeert en op eigen houtje aan de slag gaat. In de meeste gevallen zal jouw makelaar dit zelf uitzoeken en regelen.
De financieringsaanvraag loopt vertraging op
Dit kan om allerlei redenen het geval zijn, drukte en teveel aanvragen bij de bank of te laat ingediende stukken. Een formulier wat nog ontbreekt of een werkgeversverklaring die niet op de juiste manier is ingevuld. Dat is vaak geen onwil maar meer onwetendheid. Ook een te krappe tijd die in de koopovereenkomst is opgenomen kan een uitstel aanvraag in de hand werken.
Drukte bij de bank
Die zie je vaak tijdens vakantieperiodes of periodes dat er een renteverhoging aan zit te komen. Ook vlak voor het wijzigen of veranderende hypotheekregels of voorwaarden zie je dat het bij de banken extreem druk kan zijn.
Werkgeversverklaring niet goed ingevuld
Dit zie je regelmatig terugkomen. De werkgever vult een werkgeversverklaring in maar wijkt af van de gestelde voorwaarden. Daar ga ik verder niet dieper op in maar zelfs een klein detail of een verkeerde datum zorgt voor vertraging. De werkgeversverklaring moet opnieuw door de werkgever of de boekhouder worden opgesteld en dat kan een paar dagen duren.
Ontbreken van formulieren
Dit kan echt van alles zijn. Als hypotheekaanvrager krijg je tegenwoordig vaak een account waarin je kunt zien wat er nog ontbreekt. Maar dat is niet overal zo. Soms ontbreekt er nog een formulier wat aangelevrd moet worden en dat kan voor vertraging zorgen.
Aanvullende vragen door de bank
In sommige gevallen heeft de bank nog een paar extra vragen of vragen ze om extra bewijsmateriaal. Dit komt regelmatig voor wanneer er nog andere leningen lopen.
Te laat of verkeerde stukken aanleveren
We hebben het tegenwoordig allemaal vreselijk druk en zitten niet te wachten op al die administratieve rompslomp. Sommige kopers leveren daardoor de stukken later aan dan had gemoeten. Ook worden soms de verkeerde stukken aangeleverd, per slot van rekening is niet iedereen een administratief wonderkind. Doordat er het financieringsvoorbehoud ruim is genomen denkt iedereen, tijd genoeg. Maar in de praktijk heb je die tijd vaak nodig om een finaal akkoord te krijgen.
Onderop de stapel
Ik kan me voorstellen dat banken eerst de dringende zaken afhandelen. Dat zal bij de hypotheekadviseur niet anders zijn. Is het financieringsvoorbehoud te lang loop je het risico wat langer te moeten wachten op behandeling. Dat is op zich heel logisch. Dit zal natuurlijk per bank en hypotheekadviseur verschillen.
Taxateur te laat ingeschakeld
Dit komt regelmatig voor. Er zijn hypotheekadviseurs die hier keurig mee omgaan en direct een taxateur inschakelen. Anderen wachten totdat de koopovereenkomst is getekend en de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn. Vaak wordt er dan ook nog gewacht totdat alle stukken zijn ingeleverd. Dat is zonde van de tijd. Daarnaast is het voor een taxateur ook soms lastig een afspraak in te plannen. Die afspraak wordt vaak gemaakt met de verkopers of diens makelaar. Hiervoor moeten de agenda’s wel op elkaar aansluiten.
Gezondheidsverklaring
In sommige gevallen ligt het aan de gezondheidsverklaring en wat daarop is ingevuld. De bank kan hier aanvullende vragen over hebben of er moet eerst een medisch specialist worden ingeschakeld wanneer blijkt dat één van de aanvragers gezondheidsproblemen heeft. In de meeste gevallen kost dit veel extra tijd maar wordt de hypotheek vaak wel geaccepteerd. Voor de koper betekent dit soms een andere hypotheekvorm of een hogere premie.
Zelfstandige of ZZP-er
Zelfstandigen moeten jaarcijfers aanleveren die soms nog niet volledig zijn. Vooral de gegevens van het lopende jaar leiden soms tot vertraging. Daarbij zit er een verschil tussen wanneer je in januari een hypotheek aanvraagt of bijvoorbeeld november. Bij een aanvraag in november wil de bank vaak ook de gegevens van het lopende jaar inzien. Daarbij ben je als koper vaak weer afhankelijk van de boekhouder.
Nog meer redenen
Er zullen vast nog veel meer redenen zijn waarom een beroep wordt gedaan op het financieringsvoorbehoud en om uitstel wordt gevraagd maar hierboven heb ik de belangrijkste wel genoemd.
Wat moet je doen?
Het moet duidelijk zijn waarom er uitstel wordt gevraagd en hoeveel tijd er nog nodig is om de hypotheek rond te krijgen. Je hebt er recht op dit te vragen. Soms gaat het maar om enkele dagen of misschien een week. Word niet boos want de koper baalt hier waarschijnlijk net zo erg van dan jij. Verleen gewoon uitstel maar houd wel een vinger aan de pols en eis dat wanneer er een finaal akkoord is afgegeven jij of je makelaar daar direct van op de hoogte wordt gebracht. Laat je makelaar dit regelen.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring, energie, Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar