Waarop letten tijdens de laatste bezichtiging/eindinspectie voor de sleuteloverdracht?
Eindelijk is het dan zover en vindt de laatste inspectie plaats voordat je naar de notaris gaat voor de overdracht. Samen met de makelaar en aankoopmakelaar doe je een ronde door de woning maar waar let je zoal op en wat doe je als er iets niet klopt? Er zit vaak een geruime tijd tussen het sluiten van de mondelinge deal, het tekenen van de koopovereenkomst en de overdracht.
In de meeste gevallen is alles prima in orde en komen verkopers hun afspraak na om conform de deal de woning op te leveren. Dus maak je vooral niet op voorhand ongerust. Toch kan het voorkomen dat dit niet gebeurt. Dat hoeft geen kwade wil te zijn. Ook kan er tijdens het verhuizen schade ontstaan die misschien niet is opgemerkt of waarvan de verkopers dachten dat dit geen probleem is. Controleer dus alles goed voordat je akkoord geeft.
De overgenomen (roerende) zaken
Neem je dingen over van de verkoper, bijvoorbeeld de vloer, meubels of gordijnen? Dan is dat waarschijnlijk bij het tekenen van de koopakte afgesproken middels de lijst van (roerende) zaken. Controleer tijdens deze laatste bezichtiging of alle spullen – in goede staat – aanwezig zijn. Print desnoods de getekende roerende zakenlijst uit en neem die mee naar de eindinspectie.
Er is nieuwe schade ontstaan?
Tijdens een verhuizing kan het nog weleens voorkomen dat (grote) meubels schade veroorzaken in de vloer, de trap of de muur. Het huis staat (zo goed als) leeg, dus mocht iets zijn beschadigd zijn, dan is de kans groter dat je het tegenkomt.
De meterstanden opnemen
Bij het aanvragen van gas/water/licht wordt gevraagd naar de meterstanden op het moment van de overdracht. Zowel koper als verkoper moeten hierbij dezelfde standen hebben genoteerd. Maak hiervoor foto’s van de meterstanden zodat je altijd bewijs hebt. De makelaar zorgt in de meeste gevallen voor een eindinspectie- of opleveringsformulier waarop ook de meterstanden worden genoteerd.
De werking van elektrische apparaten controleren
De inspectie kan het beste worden gedaan als de woning nog is aangesloten op gas/water/licht. Controleer elektrische apparatuur, zoals de koelkast en mechanische ventilatie. Zet ook even de vaatwasser en verwarming aan. Soms schakelen verkopers de elektriciteit uit of doen ze de gaskraan uit. Laat ze dit opnieuw inschakelen zodat je de apparatuur op werking kan controleren. Daar heb je als koper recht op.
Is er water?
Zorg dat je alles controleert rondom water: zijn er geen vochtplekken als gevolg van lekkage? Werken de kranen (voornamelijk het warme water)? Controleer dus echt of de waterkraan warm wordt. Niets is zo vervelend dat je er later achter komt dat de douche koud blijft.
Eerst controleren, daarna tekenen
Het kopen van een woning is voor de meeste mensen een van de grootste aankopen in hun leven. Ondanks dat de eindinspectie slechts een formaliteit lijkt, is alertheid zeker aan te raden voordat je de papieren tekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Voldoet het huis toch niet aan de gemaakte afspraken, dan moeten de verkoper en koper hier afspraken over maken. De betrokken makelaars hebben hier een adviserende rol in. Leg of laat die aanvullende afspraken vastleggen op het eindinspectieformulier. Laat daarna betrokken partijen hier een handtekening op zetten.
Los het samen op
Soms komt het voor dat zulke zaken nog bij de notaris besproken moet worden. Doe dat vóór die tijd tenzij het niet anders kan. De notaris heeft vaak meerdere afspraken achter elkaar en zit er niet op te wachten dat dergelijke zaken nog moeten worden opgelost. Kom je er niet uit? In het ergste geval kan je de notaris vragen een bedrag in depot te houden om totdat de gebreken zijn hersteld. Probeer altijd samen tot een oplossing te komen. Dan is de sleuteloverdracht toch een stuk leuker.
Anderen zochten ook naar: Energieaansluiting regelen en verhuisplanner