Wat doet een aankoopmakelaar vraagt de consument zich vaak af.
Op zich een goede vraag want veel mensen hebben geen idee wat een aankoopmakelaar doet. Ik kan het toch ook zelf? Een aankoopmakelaar doet bijna hetzelfde dan een verkoopmakelaar voor de verkoper doet maar dan voor de koper. De aankoopmakelaar hoeft enkele zaken niet te doen die een verkoopmakelaar wel doet zoals; de presentatie maken, de woning online zetten en de koopovereenkomst opstellen.
De beste deal sluiten
Waar een verkoopmakelaar vaak wordt ingeschakeld is dat bij een aankoopmakelaar nog niet altijd vanzelfsprekend terwijl er enorme belangen mee zijn gemoeid. Het gaat bij een huis kopen om veel geld. De verkoopmakelaar heeft de opdracht voor zijn klant de beste deal te sluiten, dat staat haaks op wat jij als koper voor ogen hebt. Als koper wil je namelijk ook de beste deal sluiten en de beste voorwaarden eruit slepen. De verkoopmakelaar zal in de meeste gevallen erg aardig doen tegen de potentiële kopers maar werkt toch in opdracht van de verkoper. Onthoud dit goed!
Gelijkwaardig en dezelfde taal
Makelaars spreken dezelfde taal, hebben in de meeste gevallen dezelfde opleiding gedaan, kennen de regels en begrijpen elkaar wanneer er over een onderwerp discussie ontstaat. Dit is essentieel voor de gelijkwaardigheid van het spel. Een verkoopmakelaar die aan een koper verkoopt zonder aankoopmakelaar is altijd in het voordeel. Dat wil je als koper natuurlijk niet.
Emotioneel betrokken
Je kent het wel, je hebt een fantastisch huis gezien en bent helemaal verliefd geworden. Je kijkt hiermee door een roze bril en wimpelt alle nadelen en gebreken makkelijk weg. Ach, dat valt toch wel mee? Voor je het weet lig je ’s nachts wakker omdat je misschien wel een verkeerde keuze hebt gemaakt. Je bent als koper emotioneel betrokken bij de aankoop. De aankoopmakelaar heeft geen roze bril op en kijkt neutraal en onafhankelijk naar de situatie. Hiermee word jij weer met beide benen op de grond gezet en van daaruit kun je goed overwogen de juiste beslissing nemen.
Ik kan het toch ook zelf?
Op zich snap ik die gedachte, natuurlijk kun je het zelf maar vergeet niet dat de meeste kopers maar een paar keer in hun leven een huis kopen. Daar zitten meestal enkele tot vele jaren tussen. De kans is enorm groot dat er regels zijn veranderd waar jij geen weet van hebt. Ook zal de woningmarkt niet meer hetzelfde zijn dan jaren geleden. De kans op onnodige fouten doordat je de markt en regels niet exact kent wordt hiermee enorm vergroot. Dat is zonde en onnodig.
De aankoopmakelaar in een kopersmarkt
In een kopersmarkt zal de aankoopmakelaar ervoor zorgen dat je de beste deal sluit. Hij heeft enorm veel markt- en locale kennis en kan jou hierdoor goed informeren over het aankoopproces en de waarde van de woning. Daarnaast is de makelaar een ervaren onderhandelaar en zal het onderste voor je uit de kan halen. Ook zorgt hij ervoor dat je juridisch niet in het nadeel bent bij het tekenen van de koopovereenkomst. Daarnaast kun je gebruik maken van het netwerk van de aankoopmakelaar voor bijvoorbeeld een taxatierapport of bouwkundig rapport.
De aankoopmakelaar in een verkopersmarkt
In een verkopersmarkt heeft de aankoopmakelaar een nog grotere rol bij het beschermen van z’n klant. De woningmarkt kan extreem gek zijn waarbij veel kopers in de rij staan. Als aankoopmakelaar wil je nog steeds de beste deal sluiten maar is de rol veranderd. De aankoopmakelaar heeft nu de taak de woning voor z’n klant te bemachtigen. Dat vergt weer andere vaardigheden. De deal sluiten maar niet ten koste van alles waarbij rekening houdend met de mogelijkheden van de koper.
> Voordelen van de aankoopmakelaar
Neem altijd een aankoopmakelaar mee
De waarde van een aankoopmakelaar staat niet in verhouding tot de kosten die je hiervoor betaalt. Op z’n beurt staan deze kosten niet in verhouding tot de bedragen waarmee een aankoop is gemoeid. Loop geen risico en schakel altijd een aankoopmakelaar in. Hiermee dek jij jezelf in en kun je al je vragen stellen waar een verkoopmakelaar je geen antwoord op geeft. Kies voor zekerheid en laat je niet gek maken.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring