Wat is de overwaarde van jouw huis?
25 september 2019 
2 min. leestijd

Wat is de overwaarde van jouw huis?

De overwaarde en hetgeen je hebt gespaard.

Verkoopmakelaar inschakelenDenk je er wel eens over na? Hoeveel zou je huis nu waard zijn en wat heb je al in je hypotheek gespaard. De waarde minus de hoogte van de hypotheek plus je spaardeel geven die uitkomst. De uiteindelijke koopsom weet je natuurlijk pas als je hebt verkocht.

Explosieve stijging

De afgelopen jaren zijn woningen explosief in waarde gestegen. Dat heeft allemaal redenen maar wat betekent dat voor jou? Hoeveel spaardeel heb je inmiddels opgebouwd. In 2018 hebben woningeigenaren gemiddeld meer dan 20.000 euro gespaard en dat is alleen maar toegenomen.

CBS-cijfers

Volgens het CBS​ zijn de verkoopprijzen van koophuizen in 2017 toegenomen tot ruim 263.000 euro. Begin 2018 kwam het gemiddelde dus ongeveer uit op 263.000 euro. In januari 2019 waren de huizen volgens het CBS​ 8,7 procent duurder geworden. Een rekensommetje leert dat de gemiddelde huiseigenaar in 2018 heeft verdiend: 263.000 x 8,7 procent = 22.881 euro. Dat is een mooi resultaat maar zegt natuurlijk niets over jouw huis. De verschillen in Nederland zijn nog steeds groot.

Verplichte aflossen

Door het verplichte aflossen wordt de hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner terwijl de waarde van je woning elke maand een beetje stijgt. Hierdoor krijg je steeds meer overwaarde maar wat heb je hier eigenlijk aan?

Wat is de overwaarde

Zolang je niet verkoopt kun je niet zoveel met de overwaarde. Het is fijn om te weten dat je aardig in je woning hebt gespaard en dat je woning veel waard is geworden. Wanneer je overweegt te verkopen zal je waarschijnlijk ook weer een nieuw huis kopen. Per saldo schiet je er dus niet zoveel mee op. De overwaarde gebruik je in de meeste gevallen weer voor de nieuwe woning die waarschijnlijk iets duurder is dan je huidige huis. Ik vergelijk het wel eens met aandelen, zolang je niet verkoopt maakt het niet uit hoe hoog ze staan. Dat is natuurlijk maar ten dele waar.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Rente staat historisch laag

De rente is historisch laag en volgens specialisten blijft dat de komende jaren ook nog zo. Geld wat je op de spaarrekening hebt staan levert dus niets meer op. Je zou kunnen overwegen dit af te lossen op je hypotheek. Daarmee vergroot je de overwaarde en dalen je maandelijkse lasten. Zorg er wel voor dat je wat spaargeld achter de hand houdt want geld wat geïnvesteerd is in de woning haal je er zomaar niet uit.

Te hard stijgende woningprijzen

Door te hard stijgende woningprijzen kunnen kopers lastig een woning kopen. Vooral starters hebben het moeilijk in deze markt. De lonen blijven nog steeds achter bij het stijgen van de woningprijzen waardoor het verschil steeds groter wordt.

Wat is jouw verhaal?

Beste hypotheekadviseurHoeveel heb jij de afgelopen jaren gespaard en hoeveel is jouw huis in waarde gestegen. Heb je behoefte aan advies of een waardebepaling? Neem dan eens contact op met één van de hypotheekadviseurs of makelaars waarmee we samenwerken. Eerlijk advies en onafhankelijk is gegarandeerd.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor