Mandelig perceel of terrein en de waarde daarvan.
Een mandelig perceel is een stuk grond waarvan je mede-eigenaar bent. Het is vaak een (al dan niet afgesloten) terrein. Het kan ook een pad of straat zijn. Het is een perceel dat een gemeenschappelijk nut heeft zoals eroverheen lopen, fietsen of rijden. Het kan ook een gemeenschappelijk nu van parkeren zijn. Wat is nou de waarde van deze mandeligheid en waar wordt deze vermeld wanneer je een huis koopt?
Mandeligheid is de vinden in het kadaster
De mandeligheid wordt vermeld op het kadastrale bericht, een eigendomsbewijs van het kadaster. Deze wordt tegenwoordig Eigendomsinformatie genoemd. Ook staat deze vermeld op de akte van levering of leveringsakte. Het mandelig perceel heeft een eigen kadastraal nummer. Koop je een huis inclusief aandeel in een mandelig perceel dan koop je dus (minimaal) 2 percelen. De kadastrale aanduiding staat vermeld op de Eigendomsinformatie. Ook de kadastrale grootte en omschrijving staan hier vermeld. Op de kadastrale kaart kun je zien waar de percelen liggen.
Een voorbeeld kan zijn:
- Kadastrale aanduiding: Zwolle X 1000
- Locatie: Adres
- Kadastrale grootte 435 m2
- Coördinaten: 100000 – 100000
- Omschrijving wegen
- Ontstaan uit: Zwolle S 100
Rechten:
- 1) Eigendom (recht van)
- Zakelijk recht bestemd tot mandeligheid
- Madelige zaak van hoofdpercelen:
- Zwolle X 1001
- Zwolle X 1002
- Enz…
Een mandelig perceel behoort normaal gesproken bij een hoofdperceel. Koop je een huis met grond, dan is dit het hoofperceel. Daarbij kan dus een mandelig perceel behoren.
In de wijk waar ik zelf woon zijn mandelige percelen heel normaal. Hierbij krijg ikzelf altijd het gevoel dat de gemeente wil besparen op onderhoud. Samen met de mede-eigenaren ben je verantwoordelijk voor het mandelig perceel. Dus ook voor het onderhoud. In sommige gevallen is er een VvE opgericht.
Wat is de waarde van het mandelig terrein?
Over het algemeen wordt dit niet gesplitst met het hoofdperceel. Wanneer je de woning laat taxeren wordt de waarde (die er wel of niet is) meegenomen in het taxatierapport. Hierbij wordt door de taxateur een marktwaarde toegekend aan de woning inclusief het aandeel in het mandelig perceel. Het aandeel in het mandelig perceel hoort bij de woning (hoofdperceel). Dit zal in de koopovereenkomst worden vastgelegd.
Een vrijstaand hek, muur of zelfs een heg kan ook mandelig zijn. Dit is vaak het geval wanneer de scheidlijn precies door het midden loopt. Mandeligheid wordt vastgelegd in een akte bij de notaris.
Geen aparte waarde
Er wordt dus geen aparte waarde toegekend aan een mandelig perceel of terrein. Toch kan een mandelig perceel wel degelijk voordelen en waarde hebben, maar deze zijn per aandeel in het geheel meegenomen in de waarde van de bijbehorende woning.
Je krijgt minder dan je dacht
Denk eraan dat de perceel oppervlakte hierdoor flink kan afwijken. Wanneer een mandelig terrein 1000 m2 is, waarvan 1/5e aandeel, en je woning 300 m2. Dan zou je kunnen concluderen dat het totaal 500 m2 is. Wanneer een koper online zoekt vanaf 400 m2 perceel komen ze deze woning tegen. Maar je kunt niet vrij over die 200 m2 beschikken vanwege de gezamenlijke eigendom. Dit kan voor verwarring zorgen. Vaak staat er wel ergen een kopje waar de mandeligheid staat vermeld. Twijfel je hierover? Vraag het de makelaar.
Onderzoek
Inspecteer altijd het mandelig perceel en vraag aan één van de eigenaren in hoeverre onderhoud is gedaan en op termijn wordt verwacht. Als koper en toekomstige aandeelhouder in het mandelig perceel ben je medeverantwoordelijk voor het onderhoud. Ook heeft iedere mede-eigenaar recht op toegang tot dit perceel. Dit zijn dan ook direct de nadelen van een mandelig perceel of terrein.
Vind je dit onderwerp lastig bij een huis kopen, raadpleeg dan je aankoopmakelaar of desnoods de notaris. In veel gebieden zijn mandelige percelen heel gewoon geworden en is er niets aan de hand zolang je maar weet wat je koopt en daarvan ook de gevolgen kent. Die gevolgen kunnen aankomend onderhoud zijn, of bijvoorbeeld een muur of heg, die je wilt vervangen door een schutten en daar toestemming voor nodig hebt.
GthB
op 22 Aug 2023