Wat is de waarde van mijn huis?
20 oktober 2019 
3 min. leestijd

Wat is de waarde van mijn huis?

De waarde van een huis is niet zomaar in één getal te vangen

Dat is een goede vraag en natuurlijk niet direct in één getal te vangen. Hier zal je onderzoek naar moeten doen. In de meeste gevallen nodig je een taxateur uit voor het opmaken van een taxatierapport. Of een makelaar uit voor een gratis waardebepaling. Het is dus afhankelijk waarvoor je de waarde nodig hebt. Ben je alleen nieuwsgierig? Dan valt er online ook veel te vinden waarmee je een globale inschatting kunt maken van de waarde van je huis.

De taxateur de waarde laten bepalen

Je nodigt een taxateur uit die de woning op komt nemen. Deze heeft van tevoren al een klein onderzoekje verricht om goed voorbereid bij de woning te komen. Met name het juridische gedeelte is voor de taxateur handig om te weten om ter plaatse sommige zaken te verifiëren. Ook kan hij/zij hiermee gerichte vragen stellen aan de eigenaar/bewoner. De woning wordt conform NEN 2580 opgemeten en de checklist ingevuld. Na het bezoek wordt het taxatierapport al dan niet gevalideerd uitgewerkt. De taxateur heeft toegang tot één of meerdere databases en komt zo tot een eindoordeel. Hij stelt de waarde vast en dat is het. Is dit wetenschap? Nee, het is een onderbouwde schatting van de marktwaarde.

Waardebepaling door een makelaar

Je kiest en selecteert één of meerdere makelaars om een afspraak te maken voor een waardebepaling. In de meeste gevallen is dit gratis omdat makelaars graag verkoopopdrachten binnenhalen. Geef dus eerlijk aan waarvoor je de waarde nodig hebt zodat de makelaar weet waar hij aan toe is. De makelaar doet eigenlijk hetzelfde dan de taxateurs met dit verschil dat hij/zij geen taxatierapport opmaakt. Soms worden zijn of haar bevindingen wel in een soort verslag vastgelegd maar dat is per makelaar verschillend.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Is de marktwaarde objectief?

Nee, een waarde schatting blijft altijd een schatting en daarmee subjectief. Per makelaar en taxateur zal daar ook verschil in zitten maar over het algemeen kun je stellen dat ze binnen een bepaalde bandbreedte moeten blijven. Wanneer je meerdere experts uitnodigt zullen de waardes in de meeste gevallen ten opzichte van elkaar afwijken. Hierbij is persoonlijke voorkeur en bijvoorbeeld ervaring in de wijk of straat een factor die bij de één wat zwaarder meeweegt dan bij de ander.

Eigenaren vinden de waarde te laag, en nu?

Ik hoor tegenwoordig niets anders meer. Woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank en de prijzen schieten door het dak. Hierbij is het gevaar dat er op een verkeerde manier wordt vergeleken. Die uitschieter bij de verkoop van de buren wordt misschien nooit meer gehaald en is niet leidend voor de marktwaarde. Ook is de plek, ligging en bijvoorbeeld een uitbouw een belangrijk punt die meeweegt in het aantal kopers wat op een woning afkomt. Ik heb net een 2/1 kapwoning verkocht waar we 40 aanvragen voor bezichtigingen kregen. Een bizar aantal met als gevolg extreem hoge biedingen. Geldt dit ook voor de buren wanneer die nu zouden verkopen? Nee, daar kunnen andere factoren meespelen waardoor die woning minder interessant is.

Zelf een onderzoek doen naar de waarde

Je kunt zelf ook alvast een onderzoek doen naar de waarde. Via het kadaster kan je transactiegegevens opvragen van woningen die recent in de buurt zijn verkocht. Vaak kun je die exporteren in een Exelbestand. Dat bestand kun je aanvullen met data die je online vindt. Tegenwoordig zijn er ook veel sites die op basis van allerlei data de waarde van jouw woning inschatten. Deze schatting wordt steeds beter maar zal je niets aan hebben wanneer je een afwijkende woning hebt. Ook zegt deze niets over de modernisering en andere factoren die van belang kunnen zijn. Wil je meer zekerheid? Schakel dan een makelaar of taxateur in.

Tip:

Ga nu naar waarderapport.nl om direct de geschatte waarde van jouw woning te ontvangen.

Conclusie:

De marktwaarde van een woning is subjectief maar kan goed door een makelaar of taxateur worden vastgesteld. Hij/zij loopt dagelijks door de woning waarbij er een goed gevoel van waarde is ingeslepen. Als eigenaar kan je online veel data vinden die je in bijvoorbeeld een Exelbestand kunt verwerken om zo tot een globale schatting te komen. Wil jij je huis verkopen? Schakel dan een expert in om het maximale eruit te halen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en aankoopmakelaar

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor