Wat is een hypotheek oversluiten en wat kost dat?
11 januari 2021 
1 min. leestijd

Wat is een hypotheek oversluiten en wat kost dat?

Hypotheek oversluiten.

Je hypotheek staat vast voor een bepaalde periode tenzij je hebt gekozen voor een flexibele looptijd. Bij zo’n vaste periode hoort ook een einddatum. Aan het einde van die datum kan de hypotheek weer voor een bepaalde periode worden vastgezet. Dit noemt men oversluiten van de hypotheek. Ook kunnen er in de huidige vaste periode omstandigheden zijn die oversluiten zinvol maken. Bespreek dit met je hypotheekadviseur of vraag een gratis hypotheek- adviesgesprek aan.

TIP: Ga naar overzicht hypotheekadviseurs >>

Rente

Wanneer de rente is gedaald kan het slim zijn de hypotheek over te sluiten. Wel moet je vaak rekening houden met extra kosten. Er zit dus naast het voordeel ook een nadeel aan oversluiten. Bekijk dus goed of het netto slim is om over te sluiten. Ook kan de verwachte extra rentedaling ervoor zorgen dat je beter nog even kan wachten met de hypotheek over te sluiten.

Kosten

Zoals gezegd zijn er kosten verbonden aan een hypotheek oversluiten. Deze kunnen bestaan uit:

  • Taxatiekosten voor de taxateur – de taxateur komt de woning taxeren en brengt een taxatierapport uit.
  • Hypotheekakte bij de notaris – de hypotheekakte passeert bij de notaris
  • Hypotheekadvieskosten hypotheekadviseur – de hypotheekadviseur regelt de hypotheekaanvraag en afwikkeling.
  • Indien van toepassing een boete of boeterente – boete/boeterente voor het minder betalen van rente waar de bank op had gerekend.
  • Indien van toepassing kosten voor NHG – Nationale Hypotheekgarantie kosten voor wijziging.

Over het algemeen zijn de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar tenzij je geld leent om de oversluitkosten te betalen. Vraag aan de adviseur wat op jou van toepassing is en wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn verschillende soorten hypotheken zoals een aflossingsvrije- en spaarhypotheek. Tegenwoordig heb je keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Er zijn dus meerdere redenen waarom je wel of niet zou moeten/willen oversluiten. Dat is vaak geheel afhankelijk van je huidige hypotheek en persoonlijke omstandigheden.

Waarde van je huis

Ook de waarde van je huis is van belang bij het oversluiten. Informeer dus goed wat voor jou mogelijk is voordat je kosten gaat maken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor