arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een hypotheek oversluiten en wat kost dat?
11 januari 2021 

Wat is een hypotheek oversluiten en wat kost dat?

Je hypotheek staat vast voor een bepaalde periode tenzij je hebt gekozen voor een flexibele looptijd. Bij zo’n vaste periode hoort ook een einddatum. Aan het einde van die datum kan de hypotheek weer voor een bepaalde periode worden vastgezet. Dit noemt men oversluiten van de hypotheek. Ook kunnen er in de huidige vaste periode omstandigheden zijn die oversluiten zinvol maken. Bespreek dit met je hypotheekadviseur of vraag een gratis hypotheek- adviesgesprek aan.

TIP: Ga naar overzicht hypotheekadviseurs >>

Rente

Wanneer de rente is gedaald kan het slim zijn de hypotheek over te sluiten. Wel moet je vaak rekening houden met extra kosten. Er zit dus naast het voordeel ook een nadeel aan oversluiten. Bekijk dus goed of het netto slim is om over te sluiten. Ook kan de verwachte extra rentedaling ervoor zorgen dat je beter nog even kan wachten met de hypotheek over te sluiten.

Kosten

Zoals gezegd zijn er kosten verbonden aan een hypotheek oversluiten. Deze kunnen bestaan uit:

  • Taxatiekosten voor de taxateur – de taxateur komt de woning taxeren en brengt een taxatierapport uit.
  • Hypotheekakte bij de notaris – de hypotheekakte passeert bij de notaris
  • Hypotheekadvieskosten hypotheekadviseur – de hypotheekadviseur regelt de hypotheekaanvraag en afwikkeling.
  • Indien van toepassing een boete of boeterente – boete/boeterente voor het minder betalen van rente waar de bank op had gerekend.
  • Indien van toepassing kosten voor NHG – Nationale Hypotheekgarantie kosten voor wijziging.

Over het algemeen zijn de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar tenzij je geld leent om de oversluitkosten te betalen. Vraag aan de adviseur wat op jou van toepassing is en wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn verschillende soorten hypotheken zoals een aflossingsvrije- en spaarhypotheek. Tegenwoordig heb je keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Er zijn dus meerdere redenen waarom je wel of niet zou moeten/willen oversluiten. Dat is vaak geheel afhankelijk van je huidige hypotheek en persoonlijke omstandigheden.

Waarde van je huis

Ook de waarde van je huis is van belang bij het oversluiten. Informeer dus goed wat voor jou mogelijk is voordat je kosten gaat maken.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Verhuisplanner en bouwkundige keuring

Reactie plaatsen

Cookiebeleid: