Wat rekent de makelaar aan courtage?
14 maart 2022 
1 min. leestijd

Wat rekent de makelaar aan courtage?

Makelaar en courtage. 

Onder courtage verstaan we de makelaarskosten. Denk hierbij aan de gewerkte uren voor de makelaar maar ook de kantoor- en reiskosten. Vaak rekent de makelaar een percentage van de verkoopprijs. Dus een percentage over de uiteindelijke prijs die jouw huis oplevert.

De meeste makelaars rekenen tussen de 1 en 2% courtage. Dit is mede afhankelijk van de regio waar je woont. Naast de makelaarskosten kunnen er andere producten worden berekend. Denk hierbij aan de fotograaf en Funda.

Steeds meer makelaars rekenen een vast bedrag aan courtage. Soms wordt er een extra bedrag voor de presentatie gerekend. Ook hierbij geldt dat dit per regio verschillend kan zijn.

Hoe vergelijk je courtage?

Wanneer je courtage van makelaars wilt vergelijken is het handig om offertes op te vragen. De meeste makelaars komen dan langs voor een gratis waardebepaling, leggen hun dienstverlening uit en vermelden de kosten. Wanneer je twee of drie makelaars langs laat komen krijg je daar een goed beeld van. Vergelijk niet alleen de courtage maar ook hetgeen je ervoor krijgt. Een op het eerste gezicht goedkope makelaar kan een stuk duurder zijn wanneer je extra diensten bij moet betalen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van makelaars?

De gemiddelde kosten bestaan uit de courtage en opstartkosten. Vaak is dit 1 a 2% van de opbrengst. De opstartkosten liggen tussen de 350 en 1000 euro en zijn afhankelijk van hoe uitgebreid de presentatie wordt. Wanneer we rekenen met gemiddeld 1,5% en opstartkosten van 500,- betaal je voor de makelaar € 5750,- bij een huis van € 350.000,-. Soms gebruiken makelaars een staffeling. Is je huis duurder, dan wordt de gemiddelde courtage iets lager maar dit is wel afhankelijk van hetgeen de makelaar aanbiedt. Dit doen niet alle makelaars.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST


Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor