Bouwkundige keuring wel/niet.
De woningmarkt is oververhit en de verleiding is groot om het voorbehoud bouwkundige keuring te laten vallen zodat je meer kans maakt op de woning. DOE DAT NIET! Neem geen risico, het gaat om veel geld en als makelaar vind ik dat die gelegenheid altijd moet worden geboden. Daarom hebben ze een clausule in de koopovereenkomst opgenomen om de koper te wijzen op het voorbehoud bouwkundige keuring.
Afwijken van overeenkomst
In de koopovereenkomst zijn de standaard bepalingen en artikelen opgenomen. Hier kun je als koper van kopers enigszins van afwijken indien dat is gewenst. Hetgeen wordt ingevuld moet een afwijkend lettertype zijn of bijvoorbeeld hoofdletters of dikgedrukt. Zo kan iedereen zien wat wel of niet standaard is. Let daarop.
Afzien van koop bij bouwkundige gebreken
In de oude overeenkomsten was standaard het financieringsvoorbehoud opgenomen maar daar is nu de bouwkundige keuring bijgekomen. Door dat dit is toegevoegd wordt de koper er vóór het tekenen ervan bewust gemaakt dat deze mogelijkheid bestaat. Maar wanneer je een mondelinge deal hebt gesloten en de koopovereenkomst ter controle wordt gemaild ben je in mijn ogen te laat. Gebruikelijk is dit tijdens het eerste voorstel of bod te vermelden.
Hoogte van het bedrag
Over de hoogte van het bedrag waarbij kan worden ontbonden ontstaat nogal eens discussie. De koper wil vaak een wat hoger bedrag dan de verkoper en diens makelaar. Laat je hierover goed adviseren door een aankoopmakelaar of bouwkundig inspecteur. Jij weet misschien niet wat gebruikelijk is maar zij wel. Dat ligt namelijk ook aan het type huis, bouwjaar en de onderhoudsgeschiedenis van het huis wat je koopt.
De praktijk
In de praktijk kiezen kopers er nogal eens voor de bouwkundige keuring te laten vallen. Daarmee hopen ze dat ze meer kans maken op de woning wanneer er veel interesse is. Pas hier mee op want mocht er achteraf discussie ontstaan is er in de meeste gevallen niet voldaan aan de onderzoeksplicht. Je zou je zelf op deze manier juridisch buiten spel kunnen zetten. Daarnaast is het niet slim om hier om de verkeerde reden vanaf te zien.
Verkoper kiest
De verkoper kiest natuurlijk liever voor een koper die daarvan af ziet wanneer er meerdere biedingen zijn terwijl er ook een voordeel voor de verkoper is. Wanneer het vooraf duidelijk is wat de gebreken zijn krijg je achteraf geen discussie of onnodig gezeur.
Hoe moet het dan wel
Misschien zou er een verplichte keuring moeten komen bij het kopen van een huis. Net zoals de APK-keuring bij auto’s en net zoals het aanvragen van een energielabel. Hiermee krijg je een gelijk speelveld voor alle kopers. Natuurlijk willen we niet dat de overheid ons betuttelt maar dit zou de beste oplossing zijn. Ik zit me wel af te vragen of de bouwkundige bedrijven het aan kunnen voldoende personeel in te zetten om alles in goede banen te leiden. Maar ook daar zal vast wel weer een oplossing voor komen.
Geen bouwkundige keuring wel een…
Juist! Een aankoopmakelaar, indien je ervoor kiest geen bouwkundig inspecteur in te schakelen raadpleeg dan altijd een aankoopmakelaar. Die kan goed inschatten of het zinvol is alsnog een keuring te eisen.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en energie