Welke corona regels hanteren makelaars?
16 april 2020 
2 min. leestijd

Welke corona regels hanteren makelaars?

Corona regels van makelaars!

Zover ik weet volgen makelaars de regels van de RIVM, dat betekent afstand houden, jezelf beschermen, handen wassen en melden wanneer je hoest of verkouden bent. Dan wordt de afspraak geannuleerd. Indien een makelaar ziek wordt kan er in sommige gevallen vervanging worden geregeld.

Digitaal of écht kijken

Je ziet dat makelaars steeds meer gaan voorselecteren. Uiteindelijk wil je alleen de échte geïnteresseerden de woning in het echt laten zien. Door middel van Facebook Live, video’s, 360 graden foto’s en een Virtuele Tour kan je deze voorselectie doen maar een huis kopen blijft gevoel. Een koper wil over het algemeen altijd de woning eerst zien voordat er een serieus bod wordt uitgebracht.

Afstand houden

In de praktijk merkje wel dat de één hier beter mee omgaat. Soms moet een bezichtiging of andere afspraak zoals een eindinspectie worden gestuurd door de makelaar of aankoopmakelaar. Vooral bij kleine huizen of appartementen is het noodzaak goed op elkaar te letten.

Handen wassen

Van een makelaar mag je verwachten dat hij/zij de handen wast voor, tijdens of na de afspraak. Voor de consument is dat nog wat onwennig. Tijdens een bezichtiging loop je wel in het huis van een ander. Ook gaan makelaars hier over het algemeen goed mee om.

Aanraken van spullen

Tijdens een bezichtiging is het lastig om helemaal niets aan te raken. Even in de oven of koelkast hoort hier vaak ook bij. Je wilt toch graag weten wat je koopt. Bij sommige makelaars krijg je deze vrijheid en bij anderen juist niet. Feit blijft wel dat zo min mogelijk spullen aanraken het beste is. Als je dan toch zaken aanraakt zoals een deurklink of iets dergelijks, is het belangrijk dat deze naderhand worden schoongemaakt.

Handschoenen verplicht?

Handschoenen is een goede oplossing maar wanneer je zaken aanraakt en daarna aan je neus friemelt heeft een handschoen ook geen zin. Vanuit gewoonte doen we vaak dingen automatisch. Dat is heel normaal maar let erop dat het coronavirus overal op kan zitten.

Aantal mensen tijdens een afspraak

Het aantal mensen tijdens een bezichtiging of afspraak zoveel mogelijk beperken is het motto. Ik hoorde laatst dat een medewerker van een internet-installatie-bureau (ik zal geen namen noemen) maximaal een kwartier binnen mocht blijven bij de klant. In de meeste gevallen duurt een bezichtiging of eindinspectie langer dan een kwartier. Mensen die niet echt nodig zijn tijdens een afspraak worden verzocht thuis te blijven of in de auto te wachten.

De waardebepaling

Zelf heb ik ervoor gekozen de waardebepaling digitaal uit te voeren terwijl een andere makelaar van ons kantoor toch graag de woning eerst van binnen wil bekijken alvorens een advies uit te brengen. Makelaars gaan hier verschillend mee om maar het uiteindelijke doel blijft hetzelfde.

Bevestiging van de afspraak

Veel makelaars vermelden de corona regels in de afspraakbevestiging of verwijzen naar een pagina op hun makelaarswebsite waarop deze regels zijn te vinden.

Conclusie:

De meeste makelaars gaan over het algemeen goed om met de corona regels en bieden geïnteresseerden nog steeds de mogelijkheid om de woning te bekijken en te kopen. Dat er wordt geselecteerd op mate van interesse lijkt me duidelijk alhoewel je daarin ook door kan slaan. Veel makelaars vermelden deze regels ook op hun website maar mocht je toch twijfelen vraag er dan naar.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadvies en huis verkopen

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor