Wordt de gaskraan dichtgedraaid?
28 september 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Wordt de gaskraan dichtgedraaid?

Energiemarkt en gas

Aansluiting energie regelenWaarschijnlijk heb je er wel wat van meegekregen. Het begint onrustig te worden op de energiemarkt in Nederland nu de prijzen extreem omhoog gaan.

Sommige energiebedrijven zijn gestopt met de verkoop van energiecontracten. Bedrijven zouden zomaar om kunnen vallen wanneer er een strenge winter volgt. Wanneer bedrijf X voor een bepaalt bedrag per m³/kg gas heeft verkocht aan de afnemer Y, lees klant maar nog geen gas heeft ingekocht kan er een probleem ontstaan wanneer de prijzen, later ten tijde van de leveringsverplichting veel hoger zijn. Misschien heb je al meegekregen dat de eerste bedrijven in België en de UK al zijn omgevallen.

Kan de gaskraan worden dichtgedraaid?

In de wet is geregeld dat andere energiebedrijven de klanten moeten overnemen wanneer een energiebedrijf failliet gaat. Zij het echter tegen een veel hogere leveringsprijs wanneer zich dit voordoet en een nieuw contract wordt afgesloten.

Termijnbedrag aanpassen?

Het is natuurlijk fantastisch om aan het einde van het jaar geld terug te krijgen doordat je als het ware spaart in je energietermijn. Hiervoor wordt gewaarschuwd dit niet te doen. Wanneer een energiebedrijf omvalt kan dit spaarpotje zomaar verdwenen zijn. Een goede balans tussen verbruik en maandtermijn is belangrijk. Zorg ervoor dat je niet te veel opspaart maar ook niet te veel moet bijbetalen achteraf. Bij veel energie aanbieders kun je het maandelijkse verbruik en de bijbehorende kosten inzien.

Toezicht door ACM

De toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) vraagt energiebedrijven om voor 1 oktober de leveringszekerheid voor energie te waarborgen. Normaal gesproken hoeft dit pas voor 1 november maar gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt wordt hiervan afgeweken.

Conclusie:

Ook op de energiemarkt begint de druk op te lopen en maken energiebedrijven zich zorgen. Dat geldt ook voor de consument die uiteindelijk de stijgende energieprijzen moet betalen. Wordt het deze winter een dikke trui? Of gaat het allemaal meevallen. We gaan het meemaken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor